Skocz do zawartości

unknown FATAL ERROR w mental rayu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

UWAGA UWAGA !!!

DO WSZYSTKICH UZYTKOWNIKOW MAYA 2008 (nie wiem jak inne)

2 dni meczylem sie z tym errorem

"// Error: *Fatal* (mental ray) : mental ray encountered a fatal error. The system may have become unstable. Please save the scene and exit Maya."

ale udalo mi sie odkryc ten glupi blad, wiec jak ktos zobaczy taki komunikat to juz pisze co robic..

ale najpier napisze czego nie robic:

-stworz 2 swiatla , w jednym ze swiatel wylacz "Illuminates by defoult" (jak ktos bawi sie z oswietleniem to dosc czesty zabieg), dodaj jakis obiekt, stworz nowy display layer i dodaj te zmodyfikowane swiatlo do tego layera a nastepnie wylacz visibility tego layera.

ustaw renderer na menta ray i BUM !!! powienienes sie niezle wkuzyc .

niezla bzdurka , ale jak terminy gonia a tu nagle cos takiego ni z tad ni z owad....(krew zalewa)

przez pomylke dodalem 2 swiatla do obiektow ktore jakis czas temu wylaczylem na layerach i do nich nie wracalem...no i KLAPA...2 dni szukania gdzie blad.

sposob jest na to taki ze trzeba poprostu wyzucic te swiatlo z tego layera (albo wlaczyc layer).

ale trzeba to zrobic na swierzo wystartowanej mayi, bo jak juz raz zobaczysz ten komunikat to co bys nie robil...nastepny render i mayka sie wiesza.

mam nadzieje ze komus to kiedys tylek uratuje.... ;)

pozdrawiam

• Odpowiedzi 0
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic