Napisano 10 Październik 200816 l Hej Mam takie pytanie, nigdy się nad tym nie zastanawiałem a w chwili obecnej ułatwiłoby mi to znacznie robote. Da się jakoś stworzyć polygon z wymodelowanym ksztaltem 2D ze splajna? Mam nadzieje, że dobrze wytłumaczyłem :) Pozdro.
Napisano 10 Październik 200816 l Witam W jakim programie i co dokładnie chcesz zrobić bo nie za bardzo rozumiem?? Jeśli chcesz ze splajna zrobić polygon w "jedynie słusznym" :) programie 3D (max) to modyfikator Extrude a potem convert to editable (mesh lub poly ) Pozdrawiam
Napisano 11 Październik 200816 l O zapomniałem podać soft.. Wybacz ^^ 3dS Max :D Nie o to :) Chcę aby w tym boxie na przykład był na jednej ścianie poligon w kształcie tej gwiazdy. DA się tak?
Napisano 11 Październik 200816 l oczywiście że się da:). Jeden ze sposobów to boolean - extrude kształtu i boolean z boxem, ale wcześniej nie zapomnij podzielić ścianki tak by na krawędziach vertexy odepowiadały swą ilością i położeniem mniej więcej wierzchołkom kształtu. Inny sposób i nawet nie wiem czy nie szybszy to wymodelować - dzielisz ściankę ( subdiv - tesselate ) zaznaczasz vertexy wewnatrz, dajesz colapse, potem łączysz krawędzie ( edges ) wewnetrzne za pomocą connecta i rozjeżdżasz co drugi wierzchołek tych powstałych po łączeniu...
Napisano 11 Październik 200816 l Nie chodzi mi tu o tą gwiazdkę bo ogólnie to bez problemu bym to zrobił, bo zwsze tak robie.. Tylko byłem ciekawy czy się da inaczej :) Ale faktycznie boolean daje sobie nieźle radę. Dzięki :)
Napisano 11 Październik 200816 l Faktycznie nie doczytałem pierwszego posta wybacz. Tylko pamiętaj, że siatkę po booleanie trzeba zawsze poprawiać. Jeszcze możesz zrobić tak, że tworzysz dwa kształty przykładowo ta gwiazdka, a wokół niej rectangle w ramach przyszłej ścianki, Łączysz je przekształcasz na mesh i łączysz z obiektem ( ten kształt ścianki równie dobrze może zostać wyciągnięty z dowolnego obiektu za pomocą create shape from selection - łatwiej potem dopasować ) :). Pozdro.
Napisano 11 Październik 200816 l Wiem właśnie dlatego jak się da coś zrobić inaczej niż boleanem to wybieram to 1. :) Tylko w kryzysowych sytuacjach bolean hehe. O, super. Dzięki za pomoc. Przyda mi się to do wielu rzeczy. :) (Już troche z maxem jestem i zawsze coś nowego.. Nic tak wiele razy nie zaskakuje jak 3ds Max... :) ) Pozdro.
Napisano 11 Październik 200816 l Dlaczego nikt nie podał Shape Merge'a z Compound Objects?;) Tylko, jak w każdej wcześniej wspomnianej metodzie, trzeba uważać na siatkę. Pozdr
Napisano 11 Październik 200816 l Nie mądraluj Touch ;P...nie no ale tak na poważnie to jest naprawdę wiele sposobów, shape merge jest w sumie "szybszy" o jeden krok od boolean'a czy procutter'a, ale i tak siata potem do poprawy :).