Dawidchz Napisano 3 Listopad 2008 Napisano 3 Listopad 2008 Mam taki problem. Chce modelowac droge. Nalozylem na plane'a texture z modelowana droga i chce zeby mi sie nie przesowal przy modelowaniu. Znalazlem opcje freeze ktora go unieruchamia ale gdy ja wlacze to znika mi tez textura z plane'a.
mirach Napisano 3 Listopad 2008 Napisano 3 Listopad 2008 Prawy przycisk na obiekcie, Object Properties, odznacz "Show frozen in gray" czy jakos tak.
Dawcio_m Napisano 11 Listopad 2008 Napisano 11 Listopad 2008 mam takie pytanko jak to poźniej odwrocic xD tzn zeby znów mozna było nim ruszac?
Dawidchz Napisano 12 Listopad 2008 Autor Napisano 12 Listopad 2008 (edytowane) Nie chce zakladac nowego tematu wiec pisze tutaj. Skladam sobie cos z plane'ow. Jak "zjade" strzalka z takiego plane'a to mi znika i dopiero jak na niego najade ponownie kursorem to mi sie pokazuje i jeszcze nie caly tylko jego czesc. Musze nad nim jezdzic myszka zeby mi sie caly pokazal. Co to jest ? Juz jestem nerwowy :) Edytowane 12 Listopad 2008 przez Dawidchz
JmTm00 Napisano 12 Listopad 2008 Napisano 12 Listopad 2008 wydaje sie być sterownik do karty.....aderłajz....rtfm :/ (rid de fakin maniual) niestety :/
ReflectVision Napisano 13 Listopad 2008 Napisano 13 Listopad 2008 to nie sterownik karty.. materialy sie wysypuja :) pewnie masz standardowy material nalozony ?
kannu Napisano 13 Listopad 2008 Napisano 13 Listopad 2008 serwus :) a ja bym podpowiedzial inne rozwiazanie. wybierasz obiekt , i w maxie, zakladka hierarchy, a tam zakladka LINK INFO. i tam roleta LOCKS. i zaznaczasz sobie ptaszkami ktora oś ma byc zablokowana. pozaznaczasz x,y,z, to nawet jesli obiekt wybierzesz przypadkowo , to go nie dasz rady przesunac. analogicznie jest z osiami dla rotacji i skali Bardzo fajne , polecam :) pozdrawiam i zycze powodzenia :)
kannu Napisano 13 Listopad 2008 Napisano 13 Listopad 2008 serwus :) a ja bym podpowiedzial inne rozwiazanie. wybierasz obiekt , i w maxie, zakladka hierarchy, a tam zakladka LINK INFO. i tam roleta LOCKS. i zaznaczasz sobie ptaszkami ktora oś ma byc zablokowana. pozaznaczasz x,y,z, to nawet jesli obiekt wybierzesz przypadkowo , to go nie dasz rady przesunac. analogicznie jest z osiami dla rotacji i skali Bardzo fajne , polecam :) pozdrawiam i zycze powodzenia :)
MRK Napisano 14 Listopad 2008 Napisano 14 Listopad 2008 (edytowane) witam, problem dotyczy tworzonego obiektu w scenie, zostaje on zawsze utworzony centralnie w (0,0,0) następnie używając move mając włączone gizmo i obojętnie w którym kierunku przeciągając za gizmo wartość na pasku rośnie jednak powraca do zera, obiekt ani drgnie, dla scale i rotate wszystko działa poprawnie, Moze dla niektórych jest to śmieszne jednak nie mogę sobie z tym poradzic, jak odblokować przesuwanie obiektów? Pozdrawiam, Mrk odp: Poradziłem sobie, niedawno bawiłem się animowaniem kamery po splinie i przestawiłem motion->assign controler->position:position XYZ na path constraint, wystarczyło przywrócić na position XYZ i wszystko działa Edytowane 15 Listopad 2008 przez MRK
Rekomendowane odpowiedzi