Napisano 4 Listopad 200816 l Witam, wątek przeniesiony z działu 3d.Moj projekt dyplomowy: rewitalizacja portu+hotel nad Wisłą. ujecie dzienne: http://img126.imageshack.us/my.php?image=httpimg227imageshackusmhk7.jpg ujecie nocne: http://img233.imageshack.us/my.php?image=nocar5.jpg lokalizacja: http://img147.imageshack.us/my.php?image=urbpl9.jpg Edytowane 4 Listopad 200816 l przez Krs
Napisano 4 Listopad 200816 l ^^ przyjemny projekcik i fajny temat :) sam jestem na etapie wybierania czegoś fajnego na dyplom ;) umieścisz jakiś rzut? co do renderów to wypas, tylko na nocnej nie za duża ogniskowa? woda z szopy czy renderowana? pozdrawiam :) edit: ok, woda renderowa ( doczytałem w finished3d), podzielisz się mapą do displ?
Napisano 5 Listopad 200816 l Autor nie spodziewalem sie takiego zainteresowania:) kondzior: displace wody wygenerowany z maxa z mapa waves bodajze z odpowiednia ziarnistoscia MaGuu: na twoja prosbe rzuciki http://img520.imageshack.us/my.php?image=rzutyyn4.jpg a co do idei to pokrotce jest to bud uz publ pelniacy funkcje przystani ,hotelu z przestrzenia konferencyjna i wystawowa+zaplecze zeglaskie(cumy, pomost,punkt tankowania).wkopany jest czesciowo w wal.prowadza do niego 2 mosty, jeden dla pieszych drugi dla samochodow.parking rowniez jest czesciowo wkopany w cypel. skora zewnetrzna to dwuwarstwowe szklo kanalowe.idea jest taka by w nocy rozswietlajac otoczenie budynek eksponowal uklad konstrukcyjny a w dzien pozostawal czysta bryla...
Napisano 8 Listopad 200816 l Bardzo ładna architektura i bardzo ładnie to 'siedzi' . Gratulacje! W nocnym za ostre odbice. powinno być zblurowane zdecydowanie. I mniej wyraziste.
Napisano 18 Grudzień 200816 l Ciekawy projekt. Mysle, ze watek by tak latwo nie zamarł gdybys wrzucil obrazki, a nie jedynie je zalinkowal.
Napisano 21 Grudzień 200816 l Autor Dzieki leander. Nie zrobilem tego bo zwyczjanie nie zainteresowalem sie jak to zrobic.Nastepnym razem sprobuje. Pzdr
Napisano 28 Grudzień 200816 l Mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich :) Mam nadzieję na twórczą współpracę. idea jest taka by w nocy rozswietlajac otoczenie budynek eksponowal uklad konstrukcyjny a w dzien pozostawal czysta bryla... Idea... to brzmi pięknie,ale... Nie sądzę żeby goście hotelowi byli szczęśliwi z nocnej iluminacji zza okna. Ja wolę spać w mroku, niż mieć wrażenie, że porywa mnie ufo... Zatem bez ideii projekt wydawał mi się lepszy ;)
Napisano 16 Styczeń 200916 l Odnośnie planu zagospodarowania. Obszar na wschód od hotelu jest całkowicie zlekceważony, a tym czasem to spory fragment terenu opracowania. Pozostawianie takiego terenu w formie samego lasku bez jakiejkolwiek porzadkujacej go infrastruktury jest absurdem. Można przecież zrobić tam tak wiele rzeczy - kawiarnię, zaplecza dla koła wędkarskiego, albo choćby park rzeczny z alejkami i możliwoscią stworzenia tymczasowych ekspozycji. Dodatkowo zastnawialeś się nad kryminogennymi właściwosciami tak pozostawionego zadrzewionego obszaru, w mieście, przy rzece? Proponuję też przemyśleć sposób ułożenia projektowanych budynków na północny-wschód od hotelu. Być może zauwazyłeś w jaki sposb ułożone są te istniejące w stosunku do stron świata? Dokonałeś jakiejś analizy terenu? Co tłumaczy taki układ? Proszę o więcej zdrowego rozsądku.
Napisano 16 Styczeń 200916 l Dodatkowo zastnawialeś się nad kryminogennymi właściwosciami tak pozostawionego zadrzewionego obszaru, w mieście, przy rzece? To nie lasek jest kryminogenny, tylko ludzie :P Podejście typu : wycinamy zieleń bo siedza tam dresiarze jest błędne... właściwe jest takie: co zrobic żeby zminimalizowac ilośc dresiarzy, lub też - żeby tam nie siedzieli ... Spotkałem się juz kiedyś z taką panią architekt krajobrazu, która powiedziała, że nie możemy sadzic zieleni i jej zachowywac, bo jest kryminogenna - śmiech na sali :p Tymczasem w krajach wysoko rozwiniętych walczy się o to by zachowac jak najwiecej natury w miastach.
Napisano 12 Luty 200916 l Też uważam że w najbliższym otoczeniu samego budynku powinna się pojawić jakaś funkcja...coś bardziej zorganizowanego niż tylko alejki w lesie. Sama forma jest bardzo przyjemna...denerwuje mnie tylko jedna rzecz...tak rozgraniczona scianka attykowa...chyba jest przez to odcięcie nad kondygnacja za bardzo podkreślona...ale może troche marudze:)
Napisano 26 Luty 200916 l Autor Zdrowy rozsadku, nie wiem czy ogarnales caly teren ale na poludniu gdzie zagospodarowuje tereny po zakladzie godpodarki wodnej jest odpowiednio duzo miejsca na kawiarnie.Jest i scena na wodzie.Tam glownie chce skupic rekreacje.Poza tym tworza mi sie 2 biueguny parkowe na polnocy i poludniu.Ten na polnocy mial byc strefa izolacyjna dla mieszkaniowki i jako rzecze Currara fakt ze chce zachowac obszar zielony nie znaczy ze robie z niego spacerniak dla drechow.Poza tym to nie jest jakas puszcza tylko zagospodarowana roslinnosc.Wlasnie zielen ma byc tam najwieksza atrakcja bo inne mozna znalezc dalej, przy hotelu i w dalszej czesci calego zagospodarowania nabrzeza ktorego juz nie objalem swoim projektem.Absurd to za mocno powiedziane.