Gość anturu Napisano 26 Listopad 2008 Napisano 26 Listopad 2008 Panie! Panowie! W najbliższym czasie (najprawdopodobniej zaraz po Nowym Roku) zakładam firmę. Firma docelowo będzie się zajmować... hmm... powiedzmy, że to na tym etapie mała tajemnica, jednak mogę zdradzić, iż firma da grafikom szerokie pole do popisu, a praca będzie niezwykle kreatywna, różnorodna i rozwijająca - tak pod względem technik, jak i wyobraźni... Ale to dopiero za jakiś czas (3-6 miesięcy)... Na początek będzie to firma handlowa (czymś trzeba się wybić i zarobić fundusze na rozwój w planowanych kierunkach; asortyment też będzie zresztą różnorodny) i usługowa (planuję np. robić strony internetowe - nic oryginalnego, ale w końcu to będzie tylko tymczasowy półśrodek, a nie cel sam w sobie :D)... Później - tak jak mówiłem, zrobi się o wiele ciekawiej :) Mam kilka oryginalnych pomysłów wartych fortunę i praktycznie pewnych, jeśli chodzi o sukces, jednak do ich realizacji potrzeba większych nakładów finansowych, no i więcej pracowników (co jest zresztą związane z powodem pierwszym), dlatego też postanowiłem wprowadzać je w życie po kolei i stopniowo... Teraz przejdę do meritum :) Na początek szukam grafika 2D do współpracy przy tworzeniu stron WWW oraz do jednego bądź dwóch projektów związanych już ściśle z przyszłym profilem firmy. Grafik ten zbudowałby zrąb przyszłego działu graficznego firmy, na którego czele by później stanął :) Jeśli chodzi o warunki, to wszystko jest do uzgodnienia, włącznie z formą prawną współpracy. Początkowo byłaby to pewnie jakaś umowa o dzieło i praca zdalna - później umowa o pracę i praca w biurze. Szukam kogoś, dla kogo przyjemność z tworzenia, ciekawe projekty, rozwój zawodowy i uczestniczenie w tworzeniu czegoś wielkiego będą ważniejsze od dużych zarobków - na początku bowiem te zarobki nie będą jakieś znaczące (stąd jest to dobry pomysł na pracę dodatkową), sam będę bowiem startował praktycznie od zera. W pierwszym półroczu nie obiecuję kokosów, jeśli jednak wszystko pójdzie zgodnie z planem (margines błędu jest spory), potem te kokosy się posypią... Jeśli chodzi o moje wymagania, to szukam kogoś z doświadczeniem, kogoś bardzo dobrze zaznajomionego z Photoshopem i Corelem (bądź ich zamiennikami - ważniejszy jest dla mnie efekt końcowy). Kolejny warunek to miejsce zamieszkania - Warszawa i okolice. Mimo iż na początku będzie to praca zdalna, niezbędne będą częste spotkania u mnie (mieszkam w Raszynie pod Warszawą) - pewnych rzeczy nie da się omówić przez telefon czy Internet, a poza tym - jak już nadmieniłem - szukam kogoś, kto stworzy ze mną jeden z najważniejszych filarów firmy (tj. dział graficzny), musi być to zatem nie tylko świetny fachowiec (lub przynajmniej ambitny miłośnik tworzenia z zapałem do pracy), ale i osoba, z którą będę się dobrze rozumiał i dogadywał. Drugim wymaganiem jest nadesłanie jakichś swoich prac (format jpg). Jako że sam jestem z gatunku artystów, posiadam pewien zmysł estetyki, poza tym jestem z wykształcenia grafikiem komputerowym (nomen omen, grafiką się na co dzień nie zajmuję), więc należycie ocenię nadesłane prace. nie obiecuję, że spotkam się ze wszystkimi zainteresowanymi, ale z większością na pewno. Zależy mi na pewno na jak najlepszym wyborze przyszłego współpracownika, jednak o nie wybranych też będę pamiętał i moja oferta pozostanie dla nich jak najbardziej aktualna w przyszłości - w miarę rozwoju firmy będę się z nimi kontaktował w sprawie współpracy. Co do ilości prac, to liczba jest dowolna - może to być nawet i jedna grafika, byle byłaby na tyle genialna, że to usprawiedliwiałoby ilość :) Im więcej tym lepiej, ale bez przesady. Chciałbym ujrzeć różnorodne prace, by móc zobaczyć, jak kandydat potrafi "zmieniać skórę" - projekty w mojej firmie będą bowiem bardzo różnorodne i nie mogą być robione "na jedno kopyto" :) Mile widziane layouty stron www (samodzielne bądź stworzone do Joomli) oraz grafiki fantastyczne (bo z pewnością niejeden projekt będzie w tych klimatach), ale tak naprawdę forma i tematyka prac są dowolne. Poza portfolio wymagam rzecz jasna jakiegoś CV :) Doświadczenie zawodowe w dziedzinie grafiki nie jest warunkiem - dla mnie liczą się umiejętności, nie papierki. Możecie pisać o swoich wymaganiach finansowych, ale nie musicie - moja zdolność finansowa jest i tak w tym momencie trudna do określenia, gdyż nie będzie to etat, ale jakaś inna, mniej absorbująca forma współpracy. Jestem otwarty na wszelkie propozycje. Możecie za to napisać w jakich formach/tematach lubicie tworzyć, bo to też jest ważne. Piszcie również o narzędziach, w jakich tworzycie (przy każdym określcie poziom swoich umiejętności w skali od 1 do 10). Dużym plusem będzie z pewnością umiejętność pracy z tabletem (tak jak i sam fakt posiadania takowego :D). Napiszcie też parę słów o sobie. Nie chcę czytać listów motywacyjnych pisanych z szablonu, bo takie osoby będę dyskwalifikował od razu za brak kreatywności. Napiszcie coś od siebie, tak zwyczajnie... Może na początek nie obiecuję wiele, ale jak już przebrniemy przez trudne początki, czeka nas razem wielka przygoda :) Szukam ludzi nie bojących się nowych wyzwań, dlatego też i to ogłoszenie do typowych nie należy... To by było na tyle. Przemyślcie dobrze tę ofertę i dopiero wtedy piszcie, bo szkoda i Waszego, i mojego czasu. Oczekuję umiejętności, chęci rozwoju, zaangażowania i pasji w tym, co robicie. Jedynie tego, albo aż tego... Swoje CV, przykładowe prace oraz informacje o sobie przesyłajcie na adres: [email protected] (mógłbym podać maila, jaki mam już założony w domenie firmy, ale zapewne każdy od razu wpisze tę domenę w przeglądarkę i ujrzy wtedy moje różnorakie eksperymenty webmasterskie :D a że, zależnie od dnia, są one w bardzo różnych fazach rozwoju, wolę je na razie zachować dla siebie, dlatego też podaję mój prywatny adres mailowy)... Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do współpracy! Andrzej [email protected]
Rekomendowane odpowiedzi