Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

ostatnio natrafilem na bardzo dziwaczny i bardzo niepokojacy problem zwiazany z ladowaniem sie sceny.

Kontynuujac prace nad dosyc zlozona scena (plik ponad 50MB). Po jej ponownym wczytaniu spotkala mnie dziwna sytuacja. Scena zaladowala sie, co zaowocowalo pokazaniem sie obiektow w viewportach i... no wlasnie - wszystko swietnie tylko ze na dolnej belce informacyjnej maxa wciaz widnieje napis Loading i nic nie mozna zrobic!

Poczekalem kolejne 10minut myslac ze program cos tam jeszcze przetwaza, ale nic sie nie wydazylo - scena jest widoczna ale wg informacji nadal sie laduje.

Nie wiedzac co jest grane z niepokojaca mysla ze stracilem efekty 3godzinnej intensywnej pracy zaczalem sie zastanawiac co teraz zrobic.

- sprobowalem przez MERGE wczytac wszystkie obiekty do nowej pustej sceny - i o dziwo udalo sie. Tu nasunal sie wniosek ze scena teoretycznie jest dobra ale jakis zastosowany w niej trik czy efekt powoduje wczytywanie \"w nieskonczonosc\" !

- zaczalem wiec szukac co powoduje taki stan. Na szczescie udalo mi sie po kilku eksperymentach znalesc winowajce: okazaly sie nim (niestety) materialy i mapy SIMBIONT\'a, ktorych uzylem w bardzo zlozonym materiale przypisanym do wszystkich obiektow na scenie.

SIMBIONT\'a mam w wersji 2.1 - czyli takiej, ktora dziala pod maxem 5.

PODSUMOWANIE:

byc moze takie zachowanie maxa spowodowane zostalo tym, ze przypisalem jeden zlozony material zawierajacy m in. sub-material i mapy simbionta do wszystkich obiektow na scenie a bylo ich ponad 4000.

W innych przypadkach uzycia materialow Simbionta - sceny otwieraja mi sie normalnie. Byc moze komus przytrafilo sie cos podobnego ?

• Odpowiedzi 1
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

4000 ?? na scenkę o wielko¶ci 50 mega??trochę duzo jakna tak± scenkę. moja wielko¶ci 150 ma okolo 200 mapek, ale tez fakt że wiele objektów ma ten sam material........ciekawy jestemcoto za scenka.a codoproblrmów z maxem to ¶a jesszcze inne. na zapiszczie duż± scenkę ( opowyżej 100 mega) w tensoposób,że pracujecie na niej ( nazwa np 01.max) jako 02 .max max zapisze ja tak ze będzie miała okolo 16 kilo!!!!- wpisze tylko zmiany i ew to że ma wrzucić scenkę poskończeniu pracy w ten katalog. fajnie nie?? dlatego nie radzę zamykać maxa pzrez alt+cltr+del bo moze nie skończyć zapisywać, mimo że sie zamkn±ł tto siedzi w windzie i zapisuje, albo twemp usuwa.