MistrzYoda Napisano 25 Styczeń 2009 Napisano 25 Styczeń 2009 Witam. Mam pewien problem, mianowicie chciałem wyedytować i zanimować ludzika lego którego zrobiłem w MlCadzie a potem wyeksportowałem do formatu 3ds w programie LeoCad. Natomiast jak edytuję go w jakimkolwiek programie do grafiki 3d np. modo, pojawia się taki błąd http://img529.imageshack.us/my.php?image=bladax8.jpg Widać ubytki materiału w pewnych miejscach, więc jest kaszana przy renderingu. Czy może to być błąd karty graficznej, czy programu MlCad. Prosiłbym o pomoc, bo nie chce mi się robić ludzika w programie 3d jak mam do tego odpowiedni program-MlCad.
sanki Napisano 25 Styczeń 2009 Napisano 25 Styczeń 2009 jak masz możliwość to eksportuj do formatu obj, jest o wiele pewniejszy. To mogą być błędy eksportu, a mogą być tylko odwrócone normalne. Udostępnij taki wyeksportowany plik to będzie można więcej powiedzieć
MistrzYoda Napisano 25 Styczeń 2009 Autor Napisano 25 Styczeń 2009 Hmm właśnie zeksportowałem to do obj. i jest to samo Wrzucam plik: http://rapidshare.com/files/189077539/captain.obj.html
sanki Napisano 25 Styczeń 2009 Napisano 25 Styczeń 2009 część dziur to odwrócone normalne, nie wiem jak to jest w modo, ale powinien miec gdzies opcje naprawiania normalnych dla ścianek. część dziur wynika z niedoskonałości eksportera. A kaszanka na twarzy to wynik tego, że program eksportuje oczki i włosy jako siatka wycieta w głowie, więc lepiej zrobić główkę bez oczu ust i wlosów, a potem je dodac jako teksture. Twoj obiekt zdaje sie tez być dwoma ludkami bo ma bardzo duzo nakladających się wierzcholkow, co tez nie jest fajne
MistrzYoda Napisano 25 Styczeń 2009 Autor Napisano 25 Styczeń 2009 Ciekawe tylko jak to brzmi po angielsku
MistrzYoda Napisano 31 Styczeń 2009 Autor Napisano 31 Styczeń 2009 Mam teraz niemały problem z animacja rąk tego ludzika. Zrobiłem kości, ręce nadałem modifer skin, mimo to jednak struktura tej ręki jest zbyt skomplikowana i nie wiem jak ją zanimować by wyginała się naturalnie. Próbowałem również połączenie tego ludzika z Bipedem ale nie wyszło.
Rekomendowane odpowiedzi