Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, zainstalowałem sobie maxa 9 i vray`a i mam dwa problemy, moze ktos bedzie w stanie mi pomóc

1. Po zainstalowaniu vray w materiałach zostały ustawienia z mental raya. Jakies przykladowe materiały. Ale gdy wlaczam okienko z materiałami trwa to godzinami bo się długo wczytuja a pozatym sa nie do uzycia.

2. Drugi problem to po wyrenderowaniu zobaczylem jakies małe szumy ktore sa rownomiernie rozłozone. Pierwszy raz widze takie cos moze wie ktos jak to zwalczyc?

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ad 2. Tego typu materiałów vray nie obsługuje. Jesli Ci się standardowo ładują to przy wyborze rendera odchacz kłódkę i zostaw default render dla materiałów.

Ad 1. Masz aktywne Indirect Illumination ? Jeśli tak to wstaw jakieś światło do sceny lub tez włącz skylight, wyłącz defaul lights i sprawdz.

Napisano

jesli sie nie myle odpowiedz jest prosta - ten vray ktorego masz nie jest najnowsza wersja :P

dla scislosci najnowszy jest 1.50 sp2, Ty prawdopodobnie masz cos w okolicach RC3 moze wczesniej. sprawdz sobie. Mialem podobny problem ze starszym vrayem.

Napisano
  • Autor

Wiec tak, varay to wersja 1.50 SP2. Ale zaraz jeszcze moze sproboje odwrotnie i zainstaluje wersje RC3. Troche dziwnie bo ustawilem swiatlo w scence i Indirect Illumination i nadal sa te znaczki, ale przypadkiem wyrenderowalem dwa razy pod rząd tą samą scenke bez zmieniania czegokolwiek i znaczki znikneły. Tylko bez sesu zebym renderowal zawsze po dwa razy bo wykonczy mnie to czasowo:). A co do materiałow, zaznaczylem tak jak mowiłes i nadal sie pokazuje to samo ale teraz blyskawicznie te materiaały mi sie wgrywają. Jest taka mozliwosc zeby zapsiac na stałe jakies ustawienia z materiałki??

Napisano

przy duzej mapie hdri tez sie materialy potrafia dlugo wczytywac. i reset sceny i ustawien tez nie pomaga? rzeczywiscie zagadkowe :/

Napisano

Tak, jak najbardziej sie da, możesz zapisać by max wczytywał inne materiały przy starcie tak samo jak na przykład,żeby sie automatycznie uruchamiał z innym niż defaultowy rendererem. Max takie dane odczytuje z pliku,który jest sceną, plik ten znajduje się w głównym katalogu tylko zabij mnie,a sobie nie przypomnę nazwy,a nie mam pod ręką kompa,a tym bardziej maxa,ale myślę że sam dojdziesz,który to. I teraz tak otwierasz program zmieniasz w scenie co tylko dusza zapragnie i nadpisujesz ten plik o którym mowa wcześniej. Nie pamiętam za dobrze,ale w 3dsmax.ini znajduje się chyba linia odpowiedzialna za materiały w material editorze i tu też by się dało,ale i tego teraz nie potwierdze.

Edit: Przypomniałem sobie:) . Nazwa pliku to maxstart.max .

Edytowane przez La R

Napisano
  • Autor

Plik ten znalazłem i z ta kwestia sie udało. Ale wciaz nie wiem co z tym vrayam, narazie popracuje sobie na nim ale i tak mnie to meczy i bede musial to rozgrysc. A jeszcze jedno pytanko, czy mozliwe jest ze nowy max wymaga wiecej od komputera? bo jakos mi render długo trwa. Zwyczajna scenka jakis prosty model ze swiatlem vray i czekam okolo 2-3 minut co na wczesniejszym maxie mi zajmowalo moze 30 sekund. Kurcze moze cos z tym vrayam jest nie tak...hym. Aha...dziekuje za pomoc:)

Napisano

moge się mylić ale masz pewnie vray sp2 pod max2009 a nie 9...

przeżuć się na sp1 i powinno śmigać