Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Otaklowałem postać używając kości w FK i IK. Wydaje mi się, że wszystko zrobiłem dobrze, ale przy próbie odsunięcia kończyny dolnej noga zamiast się prostować pozostaje w zgięciu i rotuje się do wewnątrz. Kombinowałem w motion option, w zakładce kontrolers & limits. Wykonałem móstwo prób z ustawieniami uda i podudzia, ale problem nie znika.

Można wyłączyć rotację właśnie w tej zakładce wracjąc z trybu IK do trybu key frame w ustawieniach dla kości uda, ale wyprostu nie daje się uzyskać.

To samo dzieje się, gdy podnoszę kość "COG"- ROOT do góry - nogi się nie prostują.

Prebending ustaliłem mniej więcej w połowach zakresów działania kończyn (zawsze wychodziło na LW 8- 8.5). Ręce działają bez zarzutu. Nogi pozostają w półprzysiadzie i się deformują.

Może ktoś wie co się dzieje i co zmienić by szkity działały jak trzeba?

[ATTACH]61436[/ATTACH]

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Czy mi sie wydaje czy zgubiles gdzies jedna kosc? Dokladnie kosci piszczeli mi tam brakuje.

EDIT: A jest znalazlem:) Problem chyba ten sam co mandi mial pare tematow nizej. IK solver dales w kanalach pozycji, zamiast rotacji. Swoja droga cos podobnego widzialem na jakims filmiku z meczu kickboxingu, wiec jak chciales zasymulowac zlamanie kosci piszczelowej to Ci wyszlo;)

Edytowane przez Alibaba