olala.p Napisano 19 Luty 2009 Share Napisano 19 Luty 2009 Witam! potrzebuję zrobic render na ktorym waznym elementem jest zielen, w szczwegolnosci trawa. do tej pory nakładałam bitmape w trawą i tyle. slyszalam cos o tym, ze funkcja displacement jest do tego dobra, ale nie moge sobie poradzic z jej uzyciem,. do renderowania uzywam scanline`a, prosze o pomoc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 19 Luty 2009 Share Napisano 19 Luty 2009 w scanlinie nie da się zrobić realistycznie wyglądającego czegokolwiek. polecam mentala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 19 Luty 2009 Share Napisano 19 Luty 2009 Jak renderujesz w scanline i to sa stille, to trzymaj sie robienia trawy w post. Scanline nie obsluguje zadnego renderowanego displacemaneta . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olala.p Napisano 19 Luty 2009 Autor Share Napisano 19 Luty 2009 Do scanline polecam bardzo szybko liczoną trawe z alpha. Mam taka opracowaną pod low poly. Musisz sobie sam zrobic texturke uzywajac fura czy jak to sie tam zwie. Ja uzyskałem bardzo szybko liczoną trawe ktora wyglada całkiem nice, ale to zalezy kto patrzy. Proponuje uzyc generatora trawy, zrobic texture z lotu ptaka. Potem majac taka texturke porobioną np z plane stworzyc bloczek oraz ich instance. Modyfikujac jeden modyfikują sie wszystkie - tak dobierasz trawe zeby sie ładnie powtarzała bez widocznego powtarzania wzorka. Mam nadzieje ze mnie zrozumiales ja siebie sam czasami nie rozumiem :D Trawka mojego autorstwa pokazana w vievporcie maxa :) przede wszystkim dziekuje za nieo bardziej konstruktywna odpowiedz niz tylko stwierdzenie, ze nie da nic zrobic... zaczynam uczyc sie Vraya ale to co musz zrobic musze zrobic zanim sie naucze. Problem polega tylko na tym, ze z przepisu na trawe( :) ) częśc jest dla mnie zrozumiala, czesc niestety nie. Głównie jezeli chodzi o okreslnie " uzyj generatora trawy. bede wdzieczna za przyblizenie o co chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olala.p Napisano 20 Luty 2009 Autor Share Napisano 20 Luty 2009 dzięki! zabieram sie do roboty :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi