Gość Aopolods Napisano 2 Marzec 2009 Napisano 2 Marzec 2009 (edytowane) Witam, poterzebuję waszej pomocy. Muszę wymodelować puchar sportowy , ale nie wiem jak się za to zabrać. Czy ktoś z was mógłby mi pomóc - najlepiej podając jakiś fajny tutorial. . Jestem osobą początkującą i będzę OGROMNIE wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam. Edytowane 2 Marzec 2009 przez Aopolods
indian Napisano 2 Marzec 2009 Napisano 2 Marzec 2009 zależy jaki konkretnie puchar, ale możesz obrysować połowę i nadać jej modyfikator lathe, zażuć jakieś zdjęcie interesującego ciebie "cacka"
Gość Aopolods Napisano 2 Marzec 2009 Napisano 2 Marzec 2009 Ogólnie to nie ma znaczenia jak ma ten puchar wyglądać, byle nasuwał skojarzenia że jest to nic innego tylko puchar. Do tej pory robiłem go w taki sposób, że rysowałem line, jako podstawę odpowiednio dodawałem modyfikator, na górę umieszczałem ten kielich pucharu (czy jak to nazwać) stworzony także z line i poddanym odpowiednią modyfikacjom. Potem nadawałem odpowiedni kolor, łączyłem elementy z sobą i dodawałem resztę wykończeń. Następnie tworzyłem odpowiednie światło i tworzyłem podłożę na którym miał on stanąć. Chociaż najbardziej chodzi mi o puchar podobny do tego na zdjęciu ale ma się różnić wielkością tej części szklanej i kształtem ma bardziej przypominać kwiat dzwonka. Co do ozdób to podobnie jak ten oprócz nóżki i podstawki: pierwsza powinna składać się z trzech walców (podobna trochę do DNA) które to łączyły by się z tymi trzema obręczami przy samym szklanej części a podstawka miała była by z małych tub z których wychodziła by nóżka.
indian Napisano 2 Marzec 2009 Napisano 2 Marzec 2009 równie dobrze możesz "narysować" "splejnami", czy za pomocą plane, obojętnie pożądany kształt, pobawić się pivotem,a potem użyć modyfikatora bend. i jest już tzw "kielich" rób tak jak ci najprościej
Gość Aopolods Napisano 2 Marzec 2009 Napisano 2 Marzec 2009 (edytowane) Wiem ale mi chodził bardziej o tutorialka z gotowym pucharem który miałby wszysztko w sobie od podstawowego modelowania, poprzez dodawanie dekoracji i tekstur. Edytowane 2 Marzec 2009 przez Aopolods
piksar Napisano 2 Marzec 2009 Napisano 2 Marzec 2009 Wiem ale mi chodził bardyiej o tutorialka z gotowym pucharem który miabz wsyzsto w sobie od podstawowego modelowania, poprzes dodawanie dekoracji i tekstur. to tylko trudny do zdobycia plugin DOIT potrafi niestety, tak więc dużo pracy przed Tobą. Niech Lathe bedzie z Tobą
Gość Aopolods Napisano 2 Marzec 2009 Napisano 2 Marzec 2009 Jak mus to mus zrobi się dobrze chociaż że mam już gotowe tekstury z innego projektu.
Rekomendowane odpowiedzi