Napisano 13 Marzec 200916 l Witam wszystkich. Po paru latach wróciłem skruszony na łono Maxwella i doświadczam następującego problemu. Program, zarówno studio (1.7.1) jak i material editor wiesza się przy próbie przeliczenia materiału AGS. Tzn. ładuje go do okna editora, ale przy próbie odświeżenia podglądu procesor zaczyna pracować na najwyższych obrotach a cały program odmawia współpracy. czasem w oknie podglądu pojawiają sie kolorowe poziome linie. Najczęściej pomaga tylko zamknięcie z poziomu menedżera zadań. Podobny problem występuje przy niektórych materiałach z clipmapą. Doraźnie rozwiązuje go zmiana koloru przejrzystości na cokolwiek byle nie 255,255,255 lub przestawienie parametru ND z 1 na np 1.001 .. Powoli wariuję i myślę o przeinstalowaniu systemu.. Niestety bez AGS do architektury ani podejść.. Może ktoś ma jakiś pomysł, albo przerabiał to osobiście? Dodam, że instalowałem już różne instalki 1.7.1 i problem pozostał nierozwiązany pozdrawiam :(
Napisano 13 Marzec 200916 l Hej Mialem chyba cos takiego kiedys :) tylko nie pamietam jak to rozwiazalem, probowales zmieniac pluginy ?
Napisano 14 Marzec 200916 l Autor Witaj. pracuję w archicadzie i z powodu drewnianego pluginu w ogóle z niego nie korzystam. Zresztą workflow z eksportem do 3ds działa mi świetnie i funkcjonalność mstudio wystarcza.. Wczoraj przeinstalowałem stery do grafy i nie pomogło.. Dziwne że na archaicznym kompie żony problem nie występuje..
Napisano 14 Marzec 200916 l A sproboj zainstalowac starsza wersje maxwella :) jesli sie sytuacja powtorzy to wina nie lezy po stronie maxwella i trzeba szukac dalej, jaki masz system ?
Napisano 14 Marzec 200916 l Autor Próbowałem z 1.7 i 1.7.1. System XPsp2, grafa Gforce 7600gt, procek jakieś core 2duo..
Napisano 14 Marzec 200916 l 1. przestaw w opcjach renderowanie material editora aby używał silnika RS1 2. otwórz w studio scenę DEFAULTPREVIEW.MXS z katalogu PREVIEWS i sprawdź czy renderuje się normalnie jako scena. 3. jakiego używasz programu 3d ? czy problem też występuje przy korzystaniu z pluginu ?
Napisano 14 Marzec 200916 l Autor Ad1. juz przestawiałem, bez efektu. dalej zwiecha przy próbie przeliczenia AGS Ad2. Tak, bez problemu, chyba że w scenie pojawi się AGS. Wtedy - zwis Ad3. Archicad. nie uzywam pluginu. problem jednak chyba nie wiąże się z programem modelującym bo zwis pojawia się również w stand alone material editor przy defaultowej scenie z materiałem ags.. dzięki za zainteresowanie problemem..
Napisano 16 Marzec 200916 l ad3. tak pytałem bo z 3dmaxowym podglądem materiałów maxwellowych miałem problem który nie występował przy standalone. może jakiś .dll został nieodinstalowany w trakice różnych prób. Może przewal wszystkie pliki z tego archaicznego kompa tak na twardo. Może jakaś różnica będzie ? trochę kończą się pomysły, wygląda na problem z bibliotekami ale ciężko prorokować
Napisano 16 Marzec 200916 l Autor Problem rozwiązany. Winowajcą okazał się prawdopodobnie wirus. ComboFix go załatwił. dziękuję TrojkaT i Zdeno.