pablo3d Napisano 16 Marzec 2009 Napisano 16 Marzec 2009 Witam wszystkich. Na forum jestem nowy, z grafiką 3d zacząłem zabawę nie tak dawno, a więc jestem laikiem w tych tematach. Niewątpliwie grafika 3d jest sprawą bardzo interesującą, zwłaszcza w programie 3d studio max jednak poszukiwanie za każdym razem odpowiedzi na jedno małe pytanie bywa bardzo czasochłonne. Postanowiłem więc dołączyć do Was z nadzieją, że po utracie kilku kęp włosów, kilku godzin klepania w google oraz obgryzieniu kompletu paznokci odpowiedź znajdę właśnie tutaj. Poszukuję odpowiedzi na zapewne proste dla Was pytanie, ale wierzcie mi na słowo, nie znalazłem nic w sieci. Google pokazuje tysiące wyników oczywiście, ale kolejne oglądanie książek, torrentów i tym podobnych już mnie zmęczyło. Być może nie jest to odpowiedni dział dla tego problemu, ale wydał mi się najbardziej zbliżony do tematu, którego poszukuję. Chodzi mi konkretnie o import materiałów do programu 3d studio. Posiadam pliki w rozszerzeniu *.mat. Pobrałem je z sieci, ale nie potrafię ich importować do biblioteki 3d studio. Mam dostęp do wersji 9 3ds max więc to w niej się bawię i właśnie w tej wersji chciałbym ten import wykonać. Bardzo proszę się nie śmiać, dopiero startuję z tym programem i wiem niewiele aczkolwiek nie jest to nic. Pozdrawiam serdecznie i liczę na pomoc. Paweł
kamil.ochel Napisano 16 Marzec 2009 Napisano 16 Marzec 2009 Witam na forum :) Do googla trzeba umieć zadać dobre pytanie :) czyli nie Twoja wina bo jeszcze nie znasz terminologii maxa i nie do konca wiesz co wpisywac Co do Twojego pytania: Wchodzisz do Material Editora (Render > Material Editor) albo skrót klawiaturowy "M". Klikasz ikonkę "get material" (to taka niebieska kuleczka w ktora wchodzi strzałka. Po lewej stronie masz kilka przycisków i pól wyboru. W tych okrągłych polach wyboru wybierasz pierwsze albo drugie od góry i klikasz przycisk ponizej "import", "open material library" albo cos takiego. powinny polecenia byc podobne bo jade z pamieci :) jakbys mial inne problemy (to juz nie odnosnie tematu) mianowicie zniknęły Ci strzałki do przesuwania po konkretnej osi albo obiekty przy obracaniu kamery zmieniały się na kwadraty takie to zobacz w moim podpisie masz link do serii moich tutoriali dla poczatkujacych opisujacych podobne problemy. nazywaja sie one Ultimate Guide To 3ds Max pozdrawiam, powodzenia :)
pablo3d Napisano 16 Marzec 2009 Autor Napisano 16 Marzec 2009 Dziękuję Ci bardzo za szybką odpowiedź. Aż człowiekowi głupio jak się dowie, że rozwiązanie było tak blisko. Ale zawsze to kroczek naprzód :-) A do Twoich tutoriali z chęcią zaglądnę :-)
pablo3d Napisano 6 Maj 2009 Autor Napisano 6 Maj 2009 Muszę zwrócić się o pomoc po raz kolejny. Instrukcja działa. Może ja napiszę krok po kroku co robię i co się dzieje: 1. Otwieram "Material Editor"; 2. Klikam którąś z przykładowych kulek a następnie ikonkę "Get Material"; 3. Otwiera się okienko o nazwie "Material/Map Browser"; 4. Domyślnie w polu "Browse From" zaznaczony jest punkt "New", w polu "Show" zaznaczone jest "Materials", "Maps", "Root Only" (tego się nie da odznaczyć) oraz "All"; 5. Przycisku służącego do importowania brak, pojawia się po zmianie opcji "Browse From -> New" na "Browse From -> Mtl. Library" i jest to przycisk "Open"; 6. Klikam, otwiera się okno w którym wybieram materiał (*.mat), zatwierdzam wybór; 7. Pojawia się kolejne okno o nazwie "Missing Dlls", jakieś zaginione biblioteki - tutaj zacytuję cały wiersz: "FileName: vrender60.dlr Class: VRayMtl SuperClass: 0xC00" - mimo to klikam "Open"; 8. Pojawia się materiał - czarna kula z opisem "Missing Material" - oczywiście nie jest to materiał, który bym chciał. Próbowałem zrobić ten import na 3D Studio Max 9 oraz dzięki uprzejmości znajomej projektantki na 3D Studio Max 2009. W obu przypadkach nie zadziałało. Jest tak z każdym materiałem który posiadam. Mogę się domyślać, że ma to związek z VRayem, ale nie wiem czy brakuje czegoś programowi czy brakuje jakiegoś pliku, który powinien być dołączony do materiału w celu jego importowania. Oba programy są w wersji podstawowej, nic nie było do nich dogrywane. Pozostaje mi więc podsumować wypowiedź słowami: Bardzo proszę o pomoc :-) Pozdrawiam. Paweł
pablo3d Napisano 6 Maj 2009 Autor Napisano 6 Maj 2009 No ja właśnie nic nie instalowałem. Programy są oba w wersjach podstawowych, nie było nic dogrywane. Będę wdzięczny za wskazanie miejsca w którym mogę pobrać VRay dla 3DMax 9 i 3DMax 2009 ---edit--- Właśnie znalazłem jakiś post na ten temat z informacją, że VRay jest płatny... no cóż, trzeba będzie zainwestować w takim razie. Tylko ile? W takim układzie poproszę o wskazanie jakiejś wersji lub też kilku godnych uwagi. Jeśli oczywiście nie jest to problem. Z góry dziękuję za pomoc.
mirach Napisano 6 Maj 2009 Napisano 6 Maj 2009 Ej no, ale google nie gryzie, wpisanie "vray" tam da ci chyba wszelkie potrzebne informacje. A jesli dopiero startujesz w Maxie, to vray ci do szczescia nie potrzebny tak bardzo.
pablo3d Napisano 6 Maj 2009 Autor Napisano 6 Maj 2009 OK, dzięki, poszukam sobie sam. Prosiłem tylko o wskazanie. Skoro wiesz gdzie jest jakiś bezpłatny VRay lub możesz polecić z czystym sumieniem zakup konkretnej wersji to dlaczego miałbyś nie wstukać nazwy lub linka. Troszkę czasu bym zaoszczędził. Ale cóż, przynajmniej wiem, że o VRay chodzi i że jest to jakiś dodatek czy coś :-> dzięki za wskazówkę
Rekomendowane odpowiedzi