Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam za zadanie skompletować nowy komp. Cena oscyluje w granicach 2500-3000zł więc nie jest ogromna ale myślę że wystarczająca by kupić dość dobry komp. Mam nadzieję że mogę na was liczyć :). Aha, trzeba w tym zmieścić również monitor mychę, klawiaturke i głośniczki (najprostsze) więc możemy wydać na resztę max 1800zł. Dobra, co proponujecie?

Ja myślę, że zestaw może się prezentować w ten sposób:

AthlonXP2500

256

GeForce na pewno ze 128ramu (ale jaki)?

płyta główna: SHUTTLE AK39N KT-400

nagrywarka

fdd

obudowa

zasilacz

karta dźwiękowa na płycie głównej (klient nie jest wymagający co do dźwięku :))

na razie bez dostępu do netu

Ominąłem jeszcze coś? W miarę możliwości proszę o pomoc w sprecyzowaniu np jaką karte graficzną mam wziąć. No i dobrze by było, żeby cena podzespołów nie przekraczała tych 1700-1800zeta.

Z góry wielkie dzienx!!

• Odpowiedzi 3
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Lepiej bys juz wysuplal na te 512MB RAMu - roznica bedzie diametralna!

Poza tym nie wytaniaj na plycie glownej - troszke dolozysz i wez MSI na nForsie, proc bedzie pewniakiem wiec jestem ZA!

A zreszta...

Przykladowy kosztorys wg Komputronika:

- Microstar K7N2 Delta-L (MS-6570-020) nForce2 Ultra400 = 344zł

- Barton XP 2500 = 425zł

- Pamiatki 512 DDR 400 = ~400zł (OEM niestety w tej cenie)

---------------------------------------------1170zł

- karta graf GF FX 5700 128MB = ~750zł (jest ogromny wybor modeli)

---------------------------------------------1920zł

+ dobry monitor 17cali ~ 750zł (koniecznie spelniajacy TCO 99!)

------------------ = ~2700 + wszystkie pozostałe pierdoły :)

to taki bardziej extremalny zestawik, ale czy nie te wlasnie podstawowe podzespoly nadaja komputerowi przydomek \"dobry komp\" ?

NO ALE powiedzmy ze troche przejechalem Twoj zakladany budzet - chcac nie chcac trzeba oszczedzic a wiec:

- obnizamy model monitora do 17ztki za ~700zł (rowniez z TCO 99)

- GeForceFX 5200 Leadtek A340 Ultra T128VIVO BOX za 500zł (to moze zbyt drastyczna obnizka bo cena jest stosunkowo wysoka?!)

- no i uskramniamy pamiątki na 256 DDR 400 Kingston = 250zł

podliczajac mamy niezmieniona plyte i proc, mniej pamieci, gorsza grafike i minimalnie slabszy monitor za łączna kwote = 2220zł

Styknie?

Za reszte kupisz sobie obudowe ModeComa + nagrywarke LiteON, myche optyczne A4techa, keyb + dupiate głosniczniczki... ;)

Aaa nie wymieniles dysku! wiec jesli bedzie konieczny to + 300zł (polecam SpinPoint\'a), zrezygnujesz z lepszej obudowy ale radze dokupic chociaz dobry zasilacz!!!

Uff no i 3000zł poszło jak nic! :)

Oczywiscie ceny podzespolow moga zdarzyc sie nizsze, w hutrowniach czy na Allegro, celowo wybralem Komputronika zeby nie bylo najtaniej i najdrozej :)

Chetnie wyslucham innych sugestii tudzież kosztorysow :)

pozdro

Marek

Napisano

MareG ma kurde racje :D

Ja mam prawie to samo tylko ASUS (i GF2mx i 512 w jednej kosci :|) i smiga jak szalony. Przy 2x256 pewnie bedzie wydajniej dlatego warto sie zastanowic nad dwoma.

Napisano

ogolnie sie zgadzam z Markiem ale mysle, ze nie ma sensu podawac cen sklepow internetowych, bo jak wiadomo maja duza marze porownaniu do zwyklych sklepow. np podaje ceny jedengo z tanszych sklepow u nas we wrocku.. mysle , ze bez problemow znajdziesz podobne ceny, nawet jesli nie jestes z duzego miasta(gdzie wiadomo jest baardzo duza konkurencja=niskie ceny)

ok:

-batonik2500-370zl

-mb koniecznie na nforce2, niekoniecznie z msi, w sumie wszystkie markowe sa dobre i bardzo podobne wydajnosciowo, ale zeby trzymac sie marek MareG\'a podaje msi- 325 zl (chociaz ja osobiscie nie kupilbym msi na nfirsie, uwazam ze jest masa lepszych plyt na tym chipie np. jakis epox za ok 300zl lub asus a7nx8xx) ogolnie zgadzam sie ze na plycie NIE MOZNA oszczedzac

-pamiatki zwykle kingstony 512 cl3 za 399 zl (koniecznie 512mb!!)

- grafa- jak chcesz mozesz kupic tego 5700, firma dowolna, kieruj sie cena ew. wyposazeniem jesli to dla ciebie wazne, np winfasta (super firma) kupisz juz za 650 zeta, msi za 720, gigabyta za 715, ja osobiscie jednak polecam ci wypatrzec gdzies radka 9700 oem (bodajze na benchmark.pl jeszcze je maja za 900, poszukaj tez na sirius.pl) jelsi chcesz geforca to polecam sie szarpnac na 5900xt za ok 1000zl

-monitor 17\'\'; najwazniejsze zeby mial odswiezanie 100hz przy 1024x768 (bo tco 99 raczej juz wszystkie maja...) np polecam lg 700p- 700zl lub jesli jeszcze znajdziesz aoc A+ (sa na kineskopie diamondtron nec\'a, sam mam polecam z calego serca)

-hdd maxtorek 80gb 8mb cache- 330 zl

-cdrw-150zl

-obudowa z zasilaczem 350W- 150 zl

-200 zl na reszte pierdol

ok, policzmy...hmm, wyjdziesz duzo ponad 3000 kola jesli wezmiesz 5900xt, ok bierzemy winfasta 5700, flatron 700p, bartka, mb asusa, 512 ramu, hdd, cdrw, obudowa + reszta=ponad 3000 kola tak czy siak. niestety jesli chcesz miec cos dobrego w miare to musisz wyjsc poza trzy tysiaki, jak chcesz sie zmiescic to mb epoxa za 280 zl, 256 ramu oem - 175 zeta, gorszy monitorek za ok 600zl i wyjdzie cie to duzo ponizej 3000, nie chce sie mi liczyc, ufff, hope this helps

pzdr