Napisano 24 Marzec 200916 l Pozwolę sobie pozawracać głowę. Nie mogę wyczuć jak to jest z ekonomią użycia instances. Ok, odciążą to ram w sytuacji gdy może go nie starczać dla przeliczenia sceny. Ale jak ma się to do czasu renderingu? W wątku z testami ktoś zasugerował, że może to nawet spowalniać odszumianie, ale temat nie został pociągnięty i konkluzji nie było.. Czyli inaczej mówiąc; jeżeli ramu nie brakuje, to warto brnąć w instancess? Kolejna sprawa. Jeżeli już jednak brnę w instancess. W sytuacji gdy mam model składający się z paru elementów; drzewko np - pień i korona, i chciałbym takim klonem następnie manipulować, czy jest możliwość w jakiś sposób je ze sobą powiązać, tak aby nie trzeba było osobno przesuwać klona korony i pnia? I jeszcze jedna sprawa. Często w exteriorach widzę miłe dla oka detale w postaci firanek ożywiających płaszczyzny okien. Pytanie brzmi; jakiego typu obiekt (płaski, przestrzenny, z grubością) i jaki materiał byłby tu najbardziej właściwy. Z góry pozdrawiam wytrwałych, którzy doczytali do tego miejsca;]
Napisano 24 Marzec 200916 l instancje - dopóki starcza RAM to odradzam, renderuje się szybciej bez nich. Jedynie faza voxelizacji trwa dłużej. Jeżeli już trzeba korzystać z instacji kluczową sprawą jest zadbanie aby instacje nie przecinały się z innymi obiektami w scenie, bo to koszmarnie zwiększa czas renderu. benchmark spada z 40 do około 2 czasami. To jest chyba jakiś BUG. Co ciekawsze same ze sobą instacje mogą przecinać się do woli. 2. co do przesuwania klonów razem, to chyb to juz zależy od softu w którym się modeluje i tak to lepiej rozwiązać. Mnie praca w maxwell studio odrzuca bo jest jakaś taka nieintuicyjna. Z tego co jednak pamiętam to można tam grupować obiekty, ale aby jakoś inteligentnie tym jeszcze przesuwać to nie chcę nakłamać. 3. w sumie każdy sposób dobry na te okienka dopóki dobrze wygląda. W masówce domków jednorodzinych często ludzie wklejają zdjęcia okna na płaszczyznę we wgłebieniu ściany ;) i potem każde z 10 okien w domu identyczne;) no ale skoro już usiedliśmy do maxwella to wypadałoby zrobić w oknie szybkę- KONIECZNIE Z GRUBOŚCIĄ ! - a nie jednego plane. a za nią wstawić jakiegoś pofalowanego mesha a'la firanka- dać mu materiał firanki - wystarczy jeden BSDF ze zdjęciem firanki i mapą przezroczystości aby firanka miała dziurki. w dalszych planach będzie super.
Napisano 24 Marzec 200916 l Autor Dzięki. Pracuję w Studio, bo łatwiej mi do niego importować obiekty 3ds niz do archicada. Stąd pytanie o grupowanie instansów, bo takiej opcji nie widzę, a bardzo by się przydała...A z firankami będę walczył. pozdr