Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Czy jest jakis videotutorial (nie chodzi mi o zwykly tutorial) o texturowaniu głowy/twarzy? Mam tu na mysli caly proces, począwszy od uvw maping a na unwrapie skonczywszy. Nie musi to byc koniecznie glowa, moze byc jakis inny obiekt bo chce zobaczyc techniki i sposoby rozkladania siatki bo mam z tym problemy.

Z góry dzieki

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Herr Drug popelnil swego czasu calkiem ladny acz krociotki videotuteq o unwrapie... zerknij na wyszukiwarke

Napisano
  • Autor

juz go mam. Problem w tym ze obiekt mapowany jest zbyt prosty, malo wieżchołków wiec jest czytelnie. Mam klopot z rozlozeniem siatki modelu kaczki. Otóz najpierw daje uvw mapping spherical i potem unwrapa jednak siatka wyglada tak strasznie ze odrazu wylaczam (jest zbyt bardzo rozciagnieta, oczy są w innym miejscu niz buzia, a poza tym wystepują jakies bledy bo wszedzie są porozrzucane male i wieksze fragmenty siatki i nie moge z nich rozczytac skad pochodzą). Natomiast gdy uzyje zamiast spherical, plane to juz jest lepiej tylko ze nie widze tylnich wiezchołków i nie wiem jak je zlapac zeby rozciagnac, czy da sie jakos zmieniac widoki w unwrapie zeby zaznaczyc wiezcholki ktore sa zasloniete przez inne ? Mysle ze nie namieszalem :). Aha przy okazaji zapytam czy da sie zrobic lagodne przejscie pomiedzy roznymi fragmentami textóry? To znaczy np jak w unwrapie odziele sobie siatke glowy, skrzydel i nog odzielnie, wyeksportuje texporterem, namaluje w photoshopie textore i naloze na obiekt to podczas renderingu bedzie widac ze architektura textory nagle sie rozni przy łączeniu szyji z głową. Dało by sie to jakos zalatwic kanalem alpha na brzegach textor a pod spod dac warstwe z ta samą textórą dzieki czemu otrzymamy lagodne przejscie, tylko nie wiem jak to zrobic :D. Z góry dzieki i sorki za rozpis ale przeciez nie lubicie jak ktos nie sprecyzuje zapytania :D