kowal1916 Napisano 20 Kwiecień 2009 Share Napisano 20 Kwiecień 2009 Witam, problem dotyczy tego, ze podczas pracy w 3ds w pewnym momencie(przewznie, kiedy w viewporcie znajduje sie duzo elementow typu drzewa, samochody) pojawia sie komunikat:"The application has run out of memory and will now close. Do you want to attempt to save a copy of the current scene?" po czym po kliknieciu ok lub anuluj nastepuje wylaczenie 3ds i tak problem sie powtarza w kolko po odpaleniu. W projekcie jest duzo drzew(okolo 30 ), które podczas wyskoczenia komunikatu zmieniaja barwe na jaskrawo czerwono, nie wiem czy chodzi o to, ze ram nie nadaza do tylu obiektow czy co..? moze dlatego, ze te drzewa maja wgrane liscie i wszystko, ewentualnie moze ktos potrafi doradzic co zrobic, zeby ladowaly sie one dopiero podczas renderingu np., prosze o jaka kolwiek pomoc. pozdrawiam i z gory dziekuje za kazda wskazowke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal1916 Napisano 20 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 20 Kwiecień 2009 mam 3gb ramu i w menadzerze zadan uzycie ramu przed wlaczeniem projektu wynosi w granicach 700-900mb po wlaczeniu okolo 1,5gb kiedy, zaczynam oddalac w viewporcie obraz, zeby uchwycic caly obszar w widoku uzycie skacze do 2,2gb, niektore drzewka zminiaja barwe na czerwona i wtedy wyskakuje ten nieszczesny komunikat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkeruj Napisano 20 Kwiecień 2009 Share Napisano 20 Kwiecień 2009 Poczytaj o vray proxy. Jak geometria sią zapala na czerwono to znaczy że komp nie radzi sobie z tą ilością poly. To powinno ci pomóc: http://www.evermotion.org/index.php?unfold_exclusive=154&unfold=exclusive PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal1916 Napisano 20 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 20 Kwiecień 2009 jesli nie mam opcji v-ray mesh export po kliknieciu prawym to znaczy, ze nie mam vray..? i musze go zainstalowac tak..? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 20 Kwiecień 2009 Share Napisano 20 Kwiecień 2009 No jesli nie renderujesz w vrayu to ta opcja ci sie malo przyda. Mental Ray tez ma proxy od czasu maxa 2009 (czy tez 2008). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal1916 Napisano 20 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 20 Kwiecień 2009 mam vray robie wszytsko wedle tamtej strony i na koniec mi wyskakuje cos dziwnego, dodaje fotke pokazujaca co sie dzieje, ustawiam kamere naciskam rendering i jak widac pokazuja sie tylko jakies elementy tego drzewka, z gory dzieki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal1916 Napisano 20 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 20 Kwiecień 2009 http://img7.imageshack.us/img7/241/beznazwy1kka.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi