Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 9
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

maxscript tu tez nie pomoże...

There are a few things you cannot access just because they were programmed back in Max 1.0 when there was no MAXScript around, and have been implemented in a way that makes exposing them too difficult or impossible. For example, you cannot control the Video Post Queue AT ALL, you cannot set parameters in the Make Preview... dialog, you cannot create Loft Compound Objects (Loft was a whole sub-application of the old 3D Studio DOS, then it was converted to Max 1.0 by the original programmers and never touched again, so unless somebody would rewrite it to support ParameterBlock2 and/or Function Publishing Interfaces, it is a closed area). Most Utility Plug-ins (last tab in command panel) cannot be controlled fully because they are sort of running inside of Max, but are not really part of the system.

Napisano

potrzeba mi czegoś takiego- anime kiełkującej roślinki jakieś sugestie, propozycje czym i jak.

jedno co mi przyszło do głowy to pathdeform po animowanej ścieżce ? moze jakies inne pomysły?

pozdr

Napisano

Cosiik takiego...Hmmm

Był kiedyś taki Skrypcik dostępny za darmo, nie jestm pewien czy nie wypuszczony przez Bagginsa, który służył mu przy tworzeniu Katedry (Był tam podobny efekt)...

Tylko w cholere nie moge sobie przypomnieć gdzie to można znaleźć i jak sie nazywało...

Tworzyłes obiekt...a następnie nakładałes na niego skrypcik...i samo rosło. ;)

Napisano

http://www.raddosny.ovh.org/roslinaTEST.max

http://www.raddosny.ovh.org/rTest.avi

tutaj kilka testów..

pęd: 1. zielony to cylinder z taperem po sciezce -Pathdeform. sciezka animowana= animowane 3 wierzchołki za pomocą linkedXform i dummy które mają przypisany noise controler, Cylinder ma animowany tylko Height: radius powiązany wirem z wysokoscia i segmHeight

pęd żółtawy - podobnie tyle że ścieżka ma tylko 3 vertexy(smooth) jeden dummy zlinkowany do ostatniego werteksa i jeden dummy główny do którego zlinkowany jest ten wcześniejszy od vertexa. Animowany jest dummygłówny -rotationNoise i CylinderHeight

3 pęd szary to cylinder z bend`em i noisem w angle i direction tak dla porównania, pąk się rozwija za pomocą warunku z wire

Jakieś Wasze propozycje?

Ps słyszałem o tym skrypcie ale ponoć to działało tylko pod 5-tką

Napisano (edytowane)

Fajne choć loft to to nie jest ;-)

Dzięki powoli zaczynam trybić o co tam chodzi, ale że czas ponagla to jakbyś mógł jeszcze dwa słowa....

dzieki.

Czy cyl5 to taki sam tylko z 0 radiusem bo w morfie musi sie zgadzac liczba wierzcholkow?

Edytowane przez radekD
Napisano

To jest morfer na animowanej selekcji. Selekcja z objetosci jednej bryly. Tam gdzie nie ma selekcji morfer ma wartosc 0, tam gdzie jest ma wartosc 100 i pomiedzy dla wygladzenia - soft selection.

Napisano

Juz skumałem dzieki zniknął mi tylko cyl2 :-)

zrobiłem sobie analogiczny tyle że na zwykłym boxie -no i działa..

pozdr