Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Czy ktoś jest szczęśliwym posiadaczem Maxwella + plugin do SolidWorks-a?

Będąc poprawnie „politycznie” w firmie testujemy plugin do SolidWorks-a, na którego to mamy licencję. Renderingi wychodzą ok, pod warunkiem, że nie wyłączam zewnętrznego oświetlenia. Jeśli zostawiam sam emiter to jest lipa – „widzę ciemność, ciemność widzę”.

Domyślam się, że o skalę chodzi, bo to już kiedyś to przerabiałem. Zonk polega na tym, że jak robię z solidworksa export do formatu Maxwella i odpalam w Maxwell Studio to skala wygląda ok a renderingi ciągle nie chcą wychodzić. Jak robię eksport do IGES i potem import w maxwell + skalowanie 0,001 to działa ok.

Jakieś sugestie? Solida przekopałem i nie widzę nic ciekawego jeśli o skalowanie chodzi, szczególnie ze po eksporcie do formatu maxwella skala wygląda ok.

Aktualnie testuję ciągle demo Maxwella. Jednak jest też propozycja, żeby kupić rhino+povray. Za Maxwellem przemawia dobra fizyka, na czym akurat nam zależy – chcemy sprawdzić jak będą obiekty oświetlone przez rzeczywiste źródła światła. Jak ktoś ma jakiś pomysł jak z tego wybrnąć? chętnie wysłucham propozycji.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 2,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

jak to trzeba rozumieć że w studio skala wygląda ok ale nadal się nie renderuje ? napisz jak sprawdzałeś tą skalę w studio albo daj jakiegoś screenshota.

podstawową miarą wielkości maxwella jest 1 metr tak też jeżeli w solidworksie jest możliwość ustawienia wielkości jednostki przy exporcie to to powinno pomóc.

Jeżeli nie to w maxwell studio jest komenda do skalowania całej sceny naraz właśnie do takich przypadków ma zastosowanie.

Napisano
  • Autor

Chyba znalazłem zonk.

Plugin do SolidWorksa przy odpalaniu renderingu bezpośrednio z solida eksportuje emiter jako "base" i "gloss" a nie "emmiter" dlatego ciemność mam.

Musze zrobić eksport MXST, w maxwell studio dodać poprawne emitery do źródeł i rendering leci ok.

Napisano

no to to jakiś zdrowy BUG , poszperaj na forum maxwellrender w dziale solidworksów bo to na bank zostało już załatane jakimiś patchami.