karolw Napisano 5 Czerwiec 2009 Napisano 5 Czerwiec 2009 Cześć nie jestem pewny czy ten temat umieszczać tu czy na WIP... no ale pytania sa scisłe pod Vray wiec wrzucam tutaj robie renderingi pokoi hotelowych np. 1. czy da się jednoczesnie używać Vray sun+sky jako oświetlenia a na background wrzucić zdjecie? przez okno widać morze z wyspami. modelować tego chyba nie będę a za kazdym nowym renderingiem podstawiać w PS pod alfe zdjecie to jest taka troche strata czasu.... 2. obrzeża obrazu sa przyciemnione, jest to wina Vray camer'y. jak pozbyć się tego efektu?
siwy Napisano 5 Czerwiec 2009 Napisano 5 Czerwiec 2009 alt+b i ustawiasz sobie co chcesz, przy vray phisical camera pewnie będziesz musiał podkręcić RGB level tej bitmapy. Możesz też po prostu ustawić za oknem plane z nałożoną bitmapą.
karolw Napisano 5 Czerwiec 2009 Autor Napisano 5 Czerwiec 2009 no ja wiem ze alt+b i widze moja bitmape ladnie przez okno, tylko ze renderuje sie to co jest w enviromencie (8) a tam jest odhaczone use map Vray Sky.... opcja z planem tez przerobilem ale jako ze plane jest na zewnatrz to sie robi strasznie nibieski od swatła z Vray sky...
siwy Napisano 5 Czerwiec 2009 Napisano 5 Czerwiec 2009 plane możesz wyłączyć z działania GI a żeby był wyraźniejszy spróbuj np. dać materiał z mapą otoczenia w vrlight material.
karolw Napisano 5 Czerwiec 2009 Autor Napisano 5 Czerwiec 2009 ok, dzieki za szybka odpowiedz biore sie do testów, a wiesz co zrobic z tymi przyciemnionymi narożnikami? właściwie to zauwarzylem ze im wiekszy kat kamery tym wieksza czesc naroznika przyciemnona pozdrawiam karol
siwy Napisano 5 Czerwiec 2009 Napisano 5 Czerwiec 2009 opcja vigneting w kamerze. wyłącz ją to efekt zniknie.
Rekomendowane odpowiedzi