Napisano 8 Czerwiec 200915 l Dobrywieczór Mam taki mały problem, otóż: Mam sobie jeden model, rozłożyłem sobie uv (Pelt) i nałożyłem mapkę diff, póki co szafa gra ;) Teraz chciałbym zrobić bump, ale chciałbym również aby kanał bump miał totalnie inne mapowanie (w tym przypadku UVW mapping "BOX") Czy da się wogóle cós takiego zrobić w maxie, bo chyba cuś takiego gdzieś widziałem. Próbowałem wojować z "map channel" ale noga ze mnie w tym więc sie nie dziwię ze max mnie wyśmiał :/ Za wszelkie porady i wskazówki będę wdzięczny. Pozdrawiam Soft: max2008
Napisano 8 Czerwiec 200915 l Nałóż na obiekt modyfikator UVW Mapping (bo chcesz "Box", w innym wypadku Unwrap UVW) i w jego opcjach zmień Map Channel na 2 (zakładając, że diffuse masz na 1). Także w ustawieniach mapy bump w Material Editor zmień Map Channel na 2.
Napisano 8 Czerwiec 200915 l Autor Dzięki za naprowadzenie Jest tak: mam edit poly, nad nim modyfikator Unvrap UVW (z map channel 1, tak samo w material editorze) natomiast jezeli nakładam na to wszystko nowy modyfikator UVW Mapping i zaznaczam mu map channel 2, a pozniej przechodze do material editora to druga "textura" ma wyszarzone w koordynatach zmiane kanału :| a moze dlatego ze pierwsze mapowanie jest zpeltowane i ma normalnego jpg, natomiast duga mapa (bump) jest proceduralnym marblem który chciałbym zamapować boxowo? moze dlatego nie idzie mi coś? EDIT: moze powinienem czymś te mapowania odzielić?
Napisano 8 Czerwiec 200915 l Ta druga textura to proceduralka? To tam masz w niej zaznaczone z czego ona ma kozystac w przypadku mapowania. Prawdopodobnie teraz masz Object XZY, musisz to zmienic na Exackt (czy explict juz nie pamietam) Map Czanel. I wtedy mozesz sobie wybrac z ktorego czanela kozysta. Z modyfikatorami masz wszystko ok, nie trzeba odzielac
Napisano 8 Czerwiec 200915 l Autor mirach dokładnie tak klikałem na explicit map channel, to jedyna opcja do podświetlenia była z całych tych nerwów zapomniałem zmienić mapowania ma drugim kanale stąd pewnie problem :| Ech....Kapitan Bomba już miałby na mnie określenie :D Teraz mogę dalej dlubać...Dzięki panowie ! EDIT: mam skasować ten wątek, czy moze ostać go dla potomnych?
Napisano 8 Czerwiec 200915 l Nie no, zostaw dla potomnych, niech bedzie jakas dokumentacja ze nie spamuje tylko na tym forum ;)