Gość wojtek5 Napisano 22 Czerwiec 2009 Napisano 22 Czerwiec 2009 Witam ! Dopiero zaczynam zabawę z maxwellem (w 3ds max'ie już kiedyś się bawiłem a teraz postanowiłem wrócić) i mam pewien problem z maxwellem. Otóż nie mogę uzyskać ostrego renderu w pomieszczeniu. Ciągle borykam się z Dof'em. Co muszę zrobić żeby uzyskać ostry obraz ??
Gość Gosc Napisano 22 Czerwiec 2009 Napisano 22 Czerwiec 2009 zmniejszyc aperture? im mniejsze rozwarcie przeslony tym mniej odbitych promieni dociera do filmu, tak jak w fotografii...
Gość wojtek5 Napisano 23 Czerwiec 2009 Napisano 23 Czerwiec 2009 Dzięki za pomoc. Myślałem że chodzi o coś innego bo wg narzędzia maxwella (dof cue tool) f11 miał wystarczyć i myślałem że idzie to czymś innym. Pozdrawiam
Gość Gosc Napisano 23 Czerwiec 2009 Napisano 23 Czerwiec 2009 zmniejszajac aperture, zeby wszystko bylo zrozumiale, zwiekszamy przeslone (fStop) im wyzsza wartosc tym ciemniej ale i ostrzej, jak zwiekszasz fStop musisz wydluzyc czas naswietlania (zmniejszyc shutter speed , znow wyrazone w odrotnych jednostkachdo czasu 1/s) albo zwiekszyc czulosc filmu ISO, z Dof Cue Tool wszystko dzieje sie automatycznie, tak zeby zachowac jasnosc obrazu
Jacek07 Napisano 4 Listopad 2009 Napisano 4 Listopad 2009 "Dof Cue Tool" Gdzie się to odpala??? :o (Najlepiej przez plug-in 3d maxa)
Rekomendowane odpowiedzi