Napisano 22 Czerwiec 200915 l Witam ! Dopiero zaczynam zabawę z maxwellem (w 3ds max'ie już kiedyś się bawiłem a teraz postanowiłem wrócić) i mam pewien problem z maxwellem. Otóż nie mogę uzyskać ostrego renderu w pomieszczeniu. Ciągle borykam się z Dof'em. Co muszę zrobić żeby uzyskać ostry obraz ??
Napisano 22 Czerwiec 200915 l zmniejszyc aperture? im mniejsze rozwarcie przeslony tym mniej odbitych promieni dociera do filmu, tak jak w fotografii...
Napisano 23 Czerwiec 200915 l Dzięki za pomoc. Myślałem że chodzi o coś innego bo wg narzędzia maxwella (dof cue tool) f11 miał wystarczyć i myślałem że idzie to czymś innym. Pozdrawiam
Napisano 23 Czerwiec 200915 l zmniejszajac aperture, zeby wszystko bylo zrozumiale, zwiekszamy przeslone (fStop) im wyzsza wartosc tym ciemniej ale i ostrzej, jak zwiekszasz fStop musisz wydluzyc czas naswietlania (zmniejszyc shutter speed , znow wyrazone w odrotnych jednostkachdo czasu 1/s) albo zwiekszyc czulosc filmu ISO, z Dof Cue Tool wszystko dzieje sie automatycznie, tak zeby zachowac jasnosc obrazu
Napisano 4 Listopad 200915 l "Dof Cue Tool" Gdzie się to odpala??? :o (Najlepiej przez plug-in 3d maxa)