MaxymilianMax Napisano 2 Lipiec 2009 Napisano 2 Lipiec 2009 Witam.. Mam takie pytanko. Próbuję zrobić efekt światła przebijającego sie przez dym. Lecz źródłem światła nie ma być objekt typu Light lecz np. Plane, Box, Sphere.. Wiem że w Mental Ray'u można stworzyć świecący materiał i go nakładać na prawie wszystko. Lecz to nie robi wrażenia na dymie z FumeFXa. W np. finalRender nie ma tego problemu , bo wystarczy wstawić do sceny z działu Lights objekt typu fRObjLight i i zrobić "Pick" na dowolnej geometrii w scenie by stała sie źródłam światła. Wtedy wystarczy w oknie ustawień FumeFX "Picknąć" na ikonę w scenie fRObjLight i obiekt pod to podpięty wchodzi w interakcje z dymem jak w przypadku świateł typu Omni, Area.... CZyli bez problemu.. CZy jest jakiś inny , lub podobny sposób stworzenia świecącego objektu w MR??? W VRay też szukałem chwile i nie znalazłem czegoś takiego , tylko świecący materiał ... Pytam sie akurat o MR bo ogólnie uzyskuję nim znacznie wyższej jakości końcowe renderingi a zwłaszcza szkło, chrom, które będą w scenie, w MR wygladaja znacznie lepiej niz pod fR a nawet VRay. (Mowa o MR 3.6.51 z Maxa 2009)
Rekomendowane odpowiedzi