Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich

Ostatnio pojawiło się trochę postów, jak i co podłączyć/zrobić ażeby można pracować na kilku monitorach (tudzież innych urządzeniach wyświetlających).

No to zaczynamy:

1. Rzeczy niezbędne:

-Monitor, TV, lub co tam jeszcze da się jakoś podpiąć do kompa (jak? - o tym zaraz)

-Karte z wyjściem DVI (Digital Video Interface-Cyfrowy interfejs wideo) lub drugim D-sub\'em (wtedy przy podłączaniu drugiego monitora nie ma problemów) i wyjściem telewizyjnym (do których producenci załączają kabelek przejściowy do telewizora)

-Ewentualnie jeżeli zdecydowałeś/łaś się na wyjście DVI, potrzebna będzie przejściówka (ok 7 zł) , lub kabel (10 -30 zł) (w droższych wersjach kart kabelki takie są dołanczane standardowo, u mnie nie było, no ale nie ma co być wymagającym i spodziewać się nie wiadomo czego po firmie Pixelview).

To by było na tyle jeśli chodzi o hardware.

2. Wyłączamy komputer podpinamy co trzeba, gdzie trzeba (PAMIĘTAJ - NIC NA SIŁĘ!!!) Odpalamy kompa, i już powinniśmy mieć dwa takie same obrazy na dwóch monitorach. Następnie otwieramy właściwości ekranu -> zakładka ustawienia (aktywujemy drugi ekran jeśli nie jest aktywny [jak? - prawy przycisk myszki na 2 monitorze w tejże zakładce])

W.jpg

Następnie zaawansowane (tu mała dygresja, niżej będzie procedura dla sterów nVidii bo tylko takie mam) i podobnie jak na rysunku poniżej tylko z tą małą różnicą że ustawiamy sobie wyświetlanie według własnych potrzeb i możliwości (podział pulpitu, czy pulpit na jednym a na drugim dodatkowa powierzchnia robocza). Jest tego trochę i warto się pobawić.

N.jpg

Jeżeli coś jest niezrozumiałęgo lub są jakieś problemy, to piszcie na e-mail lub tutaj.

Tyle ode mnie

Pozdrawiam

Gollum

• Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi