Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.

Jestem nowym uzytkownikiem 3ds max (zainstalowany 30 min temu) i chcialbym sie nauczyc modelowac itd. ogolnie tworzyc animacje 3d,pomieszczenia itd,lecz jest jeden problem.

Ten program ze tak powiem jest cholernie trudny.

Czy jest ktoś w stanie z was podać mi odpowiednie linki itd do tutoriali dla kompletnie zielonych.Wiem,napewno od groma jest takich tematów,ale wierzcie mi badz nie,ale szukałem,starałem sie ponad 5h i cały czas jakies modelowanie itd bez wytlumaczenia opcji programu,jak co wiecie,cos w stylu tutoriali dla kompletnie zielonych.

Przepraszam jezeli komus zabralem niepotrzebnie te 5 min czasu.

Pozdrawiam,

Wisniadb

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 939
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie rozumiem jednego 3ds max masz od pol godziny a od 5 szukasz tutoriali i sie go uczysz ;] Tak nprawde to do nauki polecam google i F1. Materialow do nuki jest bardzo wiele w internecie w roznych jezykach, wiec jesli chcesz sie nauczyc czegos to szukasz wlase tego a npewno cos znajdziesz. Zawsze jeszcze masz te forum tu jest pelno informacji na temat 3ds maxa i jego podstaw. ;] Powodzenia i pozdrawiam

Napisano

Bo wiadomo jezeli zamiarzam cos sciagnac to pierw szukam tutoriali itd pozniej dopiero zaczolem sciagac i czytalem dalej.Niestety nie jestem jednym z tych co lubi sobie posciemniac zeby isc na latwizne.

Co do Maxowego f1 to wchodze w HELP po czym tutorials i niestety nic nie wyskakuje,program tak jakby myslal przez chwile po czym wraca w ten sam stan jak przed kliknieciem.Jakies propozycje ?Moze zle rozumiem pojecie maxowe F1?

Napisano

Jeśli język angielski nie jest ci obcy, a help maxowy ci nie działa (tak jak mi) to zajrzyj tutaj.

http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/item?siteID=123112&id=10175188&linkID=5604642

To też jest dokumentacja ta co w maxie, ale w wersji PDF, jest w niej wyjaśnione absolutnie wszystko (ponad 4000 stron :P). Podałem akurat link do helpa z wersji 9, ale to w zasadzie wszystko jedno.

Natomiast jeśli już musi być po polsku, a chcesz mieć na tacy wyłożone podstawowe informacji oraz zależy ci na poznaniu maxa to zainteresuj się książką 3ds Max Biblia, która jest w zasadzie tym samym co help maxowy tylko napisany w bardziej przystępny, ludzki sposób.

A co do trudności samego programu, to rzeczywiście nie raz klnąłem na jego interfejs, niby kosztuje tyle a jest totalnie nieprzyjazny moim zdaniem, zwłaszcza dla początkjącego. W Autodesku chyba nie mają osoby odpowiedzialnej z ergonomię interfejsu, takiej jak np w Google Inc.

Napisano

Heh no ok dzieki wielkie,postaram sie jutro po pracy przeczytać część tej kilometrowej lektury ;D

W razie czego najwyzej zainwestuje w ksiazke chociaz widze ze ceny tej ksiazki wachają się około 200 zł ;s

Dam znac czy cos rozumiem z tej lektury jutro po 20 jak wroce z pracy ;P

Dzieki,pozdrawiam

Napisano

Widzę że na allegro jest jakaś nówka do wersji 2009 za grubą kasę :o. To sobie można darować z powodzeniem. Ostatnia polska wersje Biblii dla maxa dotyczy wersji 8 i coś widzę, że ciężko dopaść ofertę sprzedaży, nie wiem, nakłąd się wyczerpał czy co... Musiałbyś pogooglować. Ostatnio kosztowała około 130zł.

A jeśli nie, to książka jest dostępna w GoogleBooks, tyle że po angielsku i nie mam pewności czy jest to całość.

http://books.google.pl/books?q=3ds+max+bible&btnG=Wyszukaj+ksi%C4%85%C5%BCki

Z helpa możesz w zasadzie przerobić tylko rozdział o interfejsie a potem robić jakies tutoriale.

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności