Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam..

CO jakiś czas bawię się na zmianę różnymi rendererami. Scanline, Mental, V-ray, FInal... i tak na zmianę. Każdy co projekt zdaje sie pokazywać swoją przewage nad konkurentami. Nie mogę sie zdecydować na konkretny :) .

Przez to skakanie z jednego na drugi, nie mam opanowanych do perfekcji ustawień danego systemu. A jak wiadomo każdy z tych rendererów ma odmienne podejście i odmienne materiały, i multum opcji w oknie Rendreing.. :D

Jeśli chodzi o czasy renderingów to co dziwne zawsze uważany za najwolniejszy Mental Ray obecnie przy krótszym czasie renderowania daje lepszą jakość końcową czy to GI czy Caustic niż taki final czy nawet V-Ray. Duuużo musieli wprowadzić w ostatnich latach zmian by dojśc do stanu obecnego.

CO ciekawe wersja 3.7 z Maxa 2010 renderuje przy takich samych ustawieniach(FG: Draft, Sampling: 1/4-4) dłużej niż ver. 3.6 z Maxa 2009. CZy tez to zauważyliście?

Moje pytanie jest takie....Które funkcje w Mentalu można spokojnie wyłączyć/zmienić nie tracąc na jakości ale zyskując na szybszym renderingu?? :)

Chodzi o rendery bez użycia włączonego GI :)

Edytowane przez MaxymilianMax

• Wyświetleń 801
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi