Napisano 31 Lipiec 200915 l Witka jak ładnie wyrenderować model w samym 3ds maxie? bez żadnych wtyczek dodatków. Chodzi mi o prosty ładny renderek z cieniami bo jakoś nie wychodzi mi to a szukałem sporo na ten temat wiadomości i jakoś nie mogę tego nigdzie znaleść :( pomóżcie
Napisano 31 Lipiec 200915 l usun wszystkie swiatla, nastepnie wstaw "skylight" (obok omni jest) pozniej w zakladce render, przejdz do "advenced lighting" (u gory po prawej) i wybierz "Light Tracer", wcisnij render, jak bedziesz zadowolony z efektu, kliknij na serduszko po moim nickiem :)
Napisano 31 Lipiec 200915 l Autor rozpruwacz no już jest lepiej:) tylko jak usunąć wszystkie światła?:P bo żaden cień nie pada;/
Napisano 31 Lipiec 200915 l http://www.evermotion.org/tutorials_old/rendering/lighttracer/ szybko i w miare ladnie :]
Napisano 31 Lipiec 200915 l rozpruwacz no już jest lepiej:) tylko jak usunąć wszystkie światła?:P bo żaden cień nie pada;/ wcisnales serduszko? skoro nie wiesz jak usunac swiatla to znaczy ze ich nie masz (a tak na marginesie to zaznaczas swiatlo i wciskasz klawisz "del", lol) default light sie nie martw bo juz wstawiles skylight, przez co default sie automatycznie wylaczyl, teraz chcesz cienie tak? dwie opcje: 1. wstaw "free spot" (jest kolo skylight) i ustaw go ladnie, (w perspective view jak na "perspective" klikniesz to mozesz wybrac widok z lampy, to ulatwia troszke sprawe) -nastepnie w opcjach wlacz cienie i wybiesz bodajrze "area schadows" albo "raytraced shadows" ktorys z nich powinien dobry efekt dac.... w kazdym badz razie, teraz powinenes juz sam pogrzebac w opcjach lampy zeby uzyskac najlepszy efekt 2.w system tab (tam gdzie masz te guziczki, od obiektow, od lini, pozniej swiatel i na koncu masz z takimi dwoma kolami zebatymi, to ten tab) masz sunlight i nim mozesz dalej powalczyc, ale ja osobiscie wole free spot-a ..pierwsza lekcja jest gratis, nastepna to 10€ za 15minut :)
Napisano 31 Lipiec 200915 l tu masz genialny tutek do mentala http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=46396
Napisano 1 Sierpień 200915 l Autor Dzięki wielkie:) wszystko ładnie działa tylko jeszcze te cienie coś nie bardzo "free spot" działają:P
Napisano 1 Sierpień 200915 l daamio jedz tym tutkiem od indiana, bo standardowy render maxa jest troszke wolny jesli chodzi o GI. A mentalRay i tak jest zintegrowany w maxie i jest o niebo lepszy do takich rzeczy... w help-ie maza tez byly chyba dobre tutki na temat Mentala