Napisano 25 Sierpień 200915 l Witam. To mój pierwszy post w dziale fotografia wiec proszę o wyrozumiałość a zarazem cenne rady :) Moją modelką jest moja żona bo narazie nikt nie chce :P Jako że nie mam lampy błyskowej zakupionej jeszcze powstał na zdjęciu cień nosa który mnie denerwuje... czy da się go jakoś wyretuszować ? i co sądzicie o zdjęciu ? Edit :P był bym zapomniał :D ISO 200, F5.3, 1/100 70 mm A tu drugie zdjęcie :) ISO 400 1/15 F14 52 mm Sprzęt jakim fotografuje : Nikon D90 + AF-S NIKKOR 18-105mm 3.5-5.6G ED Pozdrawiam. Edytowane 26 Sierpień 200915 l przez darkness87
Napisano 26 Sierpień 200915 l Jak dla mnie to przede wszystkim lewa ręka wygląda jakby do drzewa po drugiej stronie był ktoś przybity i ona się do tej ręki przytulała :) Dwa te liście nad głową odwracają uwagę dość mocno. GO dobrze dobrana, jak nie masz lampy to do takiego zdjęcia użyj jakiejś blendy ( choćby kawałek kartonu oklejony folią alu albo biała kartka ) i doświetl ocienioną część twarzy. Bardzo jasna ręka też odciąga uwagę. Jak dla mnie mogłeś też bardziej ciasno ją przykadrować.
Napisano 13 Wrzesień 200915 l "był bym zapomniał ISO 200, F5.3, 1/100 70 mm" - złe ustawienia aparatu do portretow, szczegolnie takich jak ten powyzej- powinienes zrobic wszystko, zeby uzyskac jak najmniejsza glebie ostrosci, tymczasem o Ciebie drugi plan jest az nadto widoczny. Co do samej fotografii- no coz, musisz duzo cwiczyc :).