Napisano 29 Sierpień 200915 l czesc polecono mi to forum jako dobre zrodlo informacji dot. grafiki i renderingu, wiec mam male pytanko. Skladam komputer do renderingu (glownie 3DS Max i AutoCad) i jak narazie mam takie graty: Procesor: Q9550 Plyta: Asus P5N-EM HDMI nVidia nForce 630i/GeForce 7100 link Pamiec: 4GB 800MHz DDR2 CORSAIR XMS2 XtremePerformance C5 Dysk: Samsung 750GB Badziewna obudowe a'la Media Centre z badziewnym zasilaczem chcialbym zmienic obudowe+zasilacz oraz dolozyc jakas znosna karte graficzna aby jakos to wszystko dzialalo z maxem.. mozecie cos zapropnowac? narazie jade na karcie graficznej na plycie, niestety nie daje komfortu pracy tym bardziej ze komputer jest podpiety pod TV LCD w HD 1920. czy RAID poza bezpieczenstwem daje cos jeszcze? oplaca sie inwestowac w drugi dysk? pozdr Lukasz
Napisano 29 Sierpień 200915 l RAID poza bezpieczeństwem może dać szybkość, zależy której konfiguracji użyjesz. Niestety nie znam na pamięć numerków setupów RAID więc muszę Cię odesłać do Wikiedii. Co do sprzętu. Karta graficzna będzie w dużej mierze zależała od tego co chcesz prócz obsługi renderingu robić. Ale myślę że do większości typowych zadań + oczywiście obsługa viewportów w Maxie i Cadzie spoko byłaby karta Radeon 4850. Zasilacz. Tu szczerze mówiąc nie mam pojęcia co Ci doradzić. Ja bym brał (bo mam) Chiefteca. Żadnych jaj nie mam nic :) Ile W Ci trzeba? hmm... Myślę że koło 500+ Obudowa też może być jakaś badziewna tylko typu tower. Musisz jednak najpierw sprawdzić w jakim standrdzie masz zbudowaną płytę główną, i w takim też standardzie kup obudowę Pozdrawiam i witam na Forum Max3d.pl
Napisano 29 Sierpień 200915 l o RAID juz poczytalem, przemysle sprawe ;) plyta jest malutka - micro-ATX, komputer sluzy glownie do max'a i ogladania filmow na LCD TV. co do obudowy to wolalbym cos mniejszego. na tyle wielka zeby zmiescila sie karta graficzna, karta TV i moze 2-3 dyski. pozdrawiam, Lukasz
Napisano 30 Sierpień 200915 l Jeśli zamierzasz rendzić - obudowa nie może być mała. I od razu inwestuj w wiatraki z przodu i z tyłu obudowy. Nie chodzi o przygwizdy z wirującymi światłami tylko o dobrą wymianę powietrza. Niejeden z nas ma pozdejmowane wszystkie blachy i wentylatory ustawione na kompa w trakcie rendzenia.