Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

serwus :)

mam problem z renderfarma. malutki, ale wkurzajacy.

Wiadomo , wszystkie pliki sa sasysane i zapisywane na serwerze , i akcja jest tego typu ,ze jak wysylam zadanie na stacje

i ktoras byla przez chwile odlaczona od sieci to pomimo zmapowanego dysku serwerowego , ma go Dissconected.

I po wsadzeniu kabla sieciowego komp mi automatycznie nie podlacza tego dysku ( wystarczyloby zeby sobie co minute sprawdzal ).

Oczywiscie rozwiazaniem jest wejscie na ta stacje, i w "moj komputer" klikniecie tego dysku - wtedy jest natychmiast nawiazane polaczenie i wszystko jest ok.

Problem polega na tym , ze wysylajac cos do renderowania , ta stacja sie zatrzymuje z komunikatem ze nie moze odnalezc sciezki do zapisu na " Z".

Czy mozna jakos ustawic automatyczne odswiezanie , sprawdzanie sciezek ?

Niby drobne , ale upierdliwe.

Pozdrawiam i zycze powozenia :)

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

serwus :)

wielkie dzieki zdeno, chyba wlasnie o to chodzilo :) jeszcze nie testowalem ,

tylko na razie przegladalem i widzialem ze na koncu artykułu jest o autoreconekcie.

Napewno sie przyda . Rep.

pozdrawiam i zycze powozenia :)

Napisano

Witam,

Przepraszam, że pod ten temat się podpiąłem, ale bło o renderfarmie

Mam problem z renderowaniem przez backburnera:

Wszystkie komputery się widzą renderowani pięknie idzie, ale kolor renderów z innych kompów jest inny niż z komputera na którym była przygotowywana scena.

Czy ktoś spotkał się z takim problemem?

Jeśli tak to proszę o pomoc jkak to rozwiącać.

Pozdr.

Napisano

na 99% na kompach nie ma jakiejś mapy albo pluginu. Musisz zadbać aby wszystkie kompy miały dostęp do WSZYSTKICH potrzebnych rozszerzeń i plików, maxscriptów itp. np. jeżeli masz zapisaną Irradiance map na dysku to każdy komp powinien móc ją ściągnąć z dysku sieciowego. Poczytaj też w logach czy jakiś błąd nie wyskoczył.

kannu git, że się przydało, pozdrawiam i dzięki za rep

Napisano

Nie wiem czy to wina map, ale napiszę może jak to wszystko połączyłem:

Na kompie głównym z którego wysyłam zadania na dysku C jest zainstalowany max 2008 a na dysku E mam projekty. Na drugim kompie mam maxa zainstalowanego na dysku C. Z kompa głównego udostępniłem wszystkie dyski a na kompie drugim zmapowałem całe dysk. Jeśli z kompa głównego nie włączę opcji do netrendera include maps to na drugim kompie wywala błąd, że nie widzi jakiejś mapy. Jeśli włącze tą opcję to renderuje, ale z mapą innego koloru(blady kolor).

Co może być nie tak?

Napisano

strzelam że coś z gammą, renderujesz w LWF ? może masz plugin color mapping zainstalowany ?

a może jak slave nie może znaleźć mapy to w swoich zasobach wyszperał jakąś o takiej samej nazwie jeno w innym katalogu.

zrób testy na małej scenie, bo z dużą to za dużo zmiennych do sprawdzania

Napisano

Masz rację, że z gammą może być coś nie tak. Jutro przetestuję na małej scenie, ale proszę napisz co z tą gammą(chyba jeśli jest 1 to będą kolory blade a jak 1,6 to bardziej nasycone, nie wiem czy dobrze rozumuję, ale jak ustawić na slave taką samą gamme jaka jest na moim sprzęcie)

Napisano

przy przestawianiu gammy w preferencesach to tam jest taki ptaszek do zaznaczenia aby ustawiał stan gammy z pliku może to to pomoże choć od razu powinno działać dobrze.

Pewnie masz ustawione aby zmieniał gammę ładowanych plików, a slave nie potrafi sobie z tym poradzić i nie wiem jak to przeskoczyć.

Możesz zmienić gammę w samych teksturach za pomocą fotoszopa albo irfanview, ale to problematyczne rozwiązanie bo robią się dwa zestawy tekstur.