Napisano 6 Wrzesień 200915 l Witam. Postaram się w skrócie przedstawić jak wykonać w Autodesk Maya taką piękną butelkę z piwem bezalkoholowym ;) 1) Zaczynamy od modelu. Nie musi być taki cudowny jak mój, ale powinien :P Na tym etapie robimy bez grubości. 2) Extrudujemy, ekhm przepraszam Adek :P wtłaczamy wszystkie pol.. wielokąty do środka na odpowiednią grubość. 3) Teraz musimy zaznaczyć tę część butelki, która będzie wypełniona piwem, oczywiście ;) bezalkoholowym. Najszybciej jak zaznaczymy pol.. wielokąty dna i poprzez kilkukrotne shift+> zwiększamy zakres wewnętrznego zaznaczenia. 4) Jako że panuje kryzys, to zaznaczamy tylko tyle. (są to wewnętrzne wielokąty :) 5) Extractujemy je czyli że oddzielamy od reszty. 6) I butelke wywalamy na inną warstwę, żeby nie przeszkadzała, i dajemy opcje fill hole, dzięki czemu tworzy nam sie "lustro" piwa :P 7) A i tu ważna sprawa... flipujemy koniecznie normale na zewnątrz. 8) Tutaj musimy wytężyć gały, żeby zobaczyć ustawienia dla piwa i szkła butelki. I żeby nie było to idzie to tak: PIWO - dielectric_material / color na żółty (tutaj biały jest jeszcze.. no dobra zapaćkam to :P )/ index of refraction 1.5 (szkło) / outside index of refraction 1.333 (ciecz) Ustawienia te wpływają na efekt kaustyczny i jego kształt. BUTELKA - mia_materia_x / dajemy preset na szklo fizyczne / zmieniamy kolor w zakladce refraction na kolor taki jaki ma mieć butelka. W przykładzie różowy, ale dla naszego hajnekena zielony. Jeśli ktoś chce zrozumieć czym są te wartości 1.5 i 1.333 itp. to odsyłam tutaj http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_refractive_indices jest tu też tabelka z wartościami dla różnych materiałów. 9) uff.. światła.. no to jak kto tam chce :) ja dalem 2 plejny, jeden point i do cieni i emitowania fotonów kaustyki spot_lighta. Pamiętajmy, żeby włączyć emisje fotonów w świetle które ma generować kaustykę. 10) tak to wygląda bez tekstur, kapsla i bąbelków. Kapsel to wiadomo :P a bąbelki to poprostu kulki przezroczyste. 11) W opcjach renderu w zakładce raytracing wystarczą nam wartości takie jak tutaj czyli 2, 6, 8, ale jesli byśmy wstawili taką butelke do np słoika z wodą (sic!) :D to musimy odpowiednio zwiększyć wartość dla refractions. Czyli szkło (słoik) + ciecz (woda) + szklo (butelka) + ciecz (piwo) + szkło (butelka) + ciecz (woda) + szkło (słoik) i najlepiej 2 zapasu to wychodzi 9 :) w presecie dla produkcji jest ich 10 wiec luzik :) Mam nadzieje, że się ktoś czegoś nauczył!:P no to chlup :) a w razie problemów piszcie tutaj, a będzie wam odpowiedziane :P Edytowane 6 Wrzesień 200915 l przez ptaszek
Napisano 10 Wrzesień 200915 l dzięki, super sprawa że się dzielisz making-ofami sorki ale You must spread some....
Napisano 16 Wrzesień 200915 l Autor hehe luzik :) ciesze sie ze sie przydalo i dziekuje wszystkim za punkty reputacji :)