Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

zakładam wydaje mnie się dość długi watek, ponieważ celuje w wymodelowanie oraz wyrenderowanie domku od środka. Od pokoji, poprzez kuchnię, aż do łazienek. Jest to parterówka wymodelowałem zarys, jednak mam problem od którego nie mogę się uwolnić od początku działania w 3ds max. Chodzi oczywiście o kamerę...

Domek to:

ogólna powierzchnia (cm): 1800 x 1075

ściany zewnętrzne (cm): 24

ściany wewnętrzne (cm): 10, 15

sufit na wysokości (cm): 260

Problem w tym, że wstawiając kamerę do środka któregoś z pokoi nic nie widać...

Oto aktualny kształt:

wip01.jpg

A oto widok z kamery (film gate: 35) w pokoju:

wip02.jpg

Co tu zrobić teraz z tą kamerą bo nie chciałbym zniekształcić widoku zwiększając ogniskową drastycznie...

Pozdrawiam i liczę na pomoc i wsparcie w ukończeniu ambitnego projektu :)!

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor
camera - clipping

Szukałem szukałem ale nic nie znalazłem konkretnego co to jest do czego służy i jak tego używać...

możesz konkretniej proszę ;)

dzieki!

Napisano
  • Autor

no tam za dużo informacji na temat tego nie ma...

Horizon line - turns on and off the display of the camera horizon line in the viewport.

Clipping - turns on and off camera clipping.

Near/far clipping range - the near/far clipping range, when Clipping is on.

Near/Far environment range - the near/far environment range (used by some atmospheric effects in 3ds Max).

To mi niewiele mówi :(

Napisano

Kolega pokazał Ci gdzie znaleźć informacje na temat jak to działa i jakie daje efekty.

Dzięki takiemu rozwiązaniu możesz "wyprowadzić" kamerę poza obiekt co w rzeczywistości w fotografii jest nie możliwe ( chyba że na czas sesji usunięto by jedną ze ścian ;) ).

Mnie też strasznie drażni ta cała korekcja perspektywy i w wielu przypadkach wygląda po prostu tragicznie, na przykład w tak lubianych małych, ciasnych łazienkach ( o zgrozo! ).

Zajrzyj pod ten adres i poczytaj http://en.9jcg.com/comm_pages/blog_content-art-117.htm.

Nie zawsze się to sprawdza, ale lepsze to niż rozjechany na pół obrazka wucet :).