Napisano 29 Wrzesień 200915 l Witam. Ktoś ma Pamięci RAM z korektą ECC? Zauważyłem że w obecnych pamięciach mam dosyć dużo błędów sprzętowych podczas pracy (na poziomie kilku tyś/min). Ciekawy jestem jak wpływają takie kości na szybkość pracy. Ktoś się podzieli doświadczeniami?
Napisano 1 Październik 200915 l no jak wplywaja... pamiec dziala powoli i mozesz stracic dane pamietaj ze ilosc bitow CRC nie pozwala na jednoznaczna rekonstrucje zapisanych danych, wiec wykrywane sa tylko bledy podczas odczytu i zapisu, cykl wyglada w ten sposob ze przy zapisie robiony jest dodatkowy odczyt , gdy CRC sie nie zgadza nastepuje ponowny zapis i ponowny.... jesli komorka jest walnieta to czas zapisow rosnie znaczaco, przy odczytach jest podobnie powinienes wymienic taka kosc
Napisano 20 Październik 200915 l ja mam ecc / registered bo opterony socket F z tego korzystaja. Wydaje mi sie ze nie wymienisz zwyklego ddr'a na ddr ecc/reg (jesli do tej pory nie miales, to pewno platforma nie wspierala), bo to sprawa kontrolera pamieci ( w amd i nehalemach w procku ) lub chipsetu ( w starych intelach ). lepiej wymien walnieta kosc, albo sprawdz czy nie da sie stabilnosci podciagnac lepszym ustawieniem napiecia itd... hmm... kilka tysiecy bledow pamieci na minute? nie mylisz z 'bledami stronnicowania' ? czy testowales jakimis memtestami ?