Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Już po raz drugi tak wogole witam, bo kiedyś pisałem w sprawie laptopa, jednak czytając czytając i czytając wszystkie teksty zmieniłem zdanie, zrezygnowałem z laptopa i postanowiłem kupić stacjonarnego kompa.

Zaczne od początku. Zaczynam 2 rok studiowania na kierunku Architektury i Urbanistyki i jak można się domyslić będę potrzebował kompa na potrzeby studiów jak i oczywiscie do użytku domowego.

Studia czyli, programy typu Cinema, 3DS Max, AutoCad, Photosop itpe itede wszelkie projektowanie, renderingi, prezentacje i tym podobne sprawy.

Użytek domowy oczywiscie jakies gierki, filmy no i równiez zabawa w programach jak wyzej tylko na swoje potrzeby.

Potrzeby na studia priorytetem ^^

To co najwazniejsze czyli środki pieniężne. Myślę wydać tak ok 3tys z opcją do 4tys max.

Jeszcze ze 2-3 lata temu byłem nawet na bierząco w świecie kompów i spraw z nimi związanymi, ale jakoś zaniedbałem i teraz nieorientuję się za bardzo co jest dobre a co gorsze.

Poniżej wypisałem po pare przykładów poszczególnych podzespołów ktore często są polecane i mają jako taką dobrą renome. Chciał bym abyscie dobrali/polecili co jest godne uwagi dla mine i dla moich potrzeb.

Procesor;

AMD Phenom II X4 955 Black Edition @ 3,5GHZ

Intel CORE i7 920

Intel Core2 Quad Q9650 3,00 GHz BOX

Intel Core 2 Quad Q9550

i7 podobno powinien wystarczyć na dłuuugi czas w porownaniu z resztą, tyle ze jego cena i cena innyc podzespołów jest spora ? co do C2Q to chyba jeden z czesciej polecanych. Wielu mowi ze nie oplaca sie 9650 kupowac, wystarczy 9550. Znajomy co interesuje się informatyką polecił mi również tego ADM Phenon II X4 955.

Pamięć:

Kingston DDR3 6GB (3x2GB)

2x Kingston DDR3 4GB (2x2GB)

Nie wiem czy 6GB czy 8GB, teoretycznie 6GB powinno wystarczyc. Kingston potężna znana i z renomą firma. Jeszcze zastanawiam się nad firmami OCZ i Corsair... hmm ?

Płyta główna:

GA-MA770T-UD3P

Asus Rampage II

Asus P5Q SE2

^^ tutaj to wogule nic się nieorientuje, wypisalem takie płyty gdzie ludzie często je wypisują w zestawach, doradzcie mi w tej kwesti najbardziej bo tutaj leże. no i w zaleznosci ktory procek wybiore.

Dysk:

2x HDD Seagate Barracuda 250GB, 7200RPM

Seagate 500GB, 7200RPM

Gdzieś wyczytałem niedawno, że lepiej kupić dwa dyski o mniejszej pojemnosci niż jeden o takiej samej. niby sprawniej chodzi. prawda to czy fałsz ?

Karta:

GeForce with CUDA GTX 260 Gainward 896MB

GeForce GTX 260 albo 275 albo 280

Palit GeForce GTS250 1GB DDR3 256bit

Palit GF 9600GT Sonic+ 1024MB DDR3

PowerColor Radeon HD4870 1024MB DDR5

Gigabyte Radeon HD4670 1GB DDR3 128bit

Radeona HD 5850

Radeon HD 5870

Rozbieżność w kartach spora, wielu zalecalo poczekac na HD 5850 albo 5870 i brac jego, ale nie wiem czy to się opłaca, mysle ze lepiej teraz wziac jakąś karte dobrą ale w rozsądnej cenie, i poczekać na odpowiedz GeFrorca na tego Radeona. No i tu mam dylemat ktore karty są w dobrej cenie a zadowolą moje potrzeby ?

Obudowa:

Cooler Master Elite 330

CoolerMaster Centurion 590 Black

Tutaj to raczej bez znaczenia.

Zasilacz:

Corsair CMPSU-750TXEU - 750W

Chieftec CFT-620-A12S 620W

Tagan U33 II, Serias 600W

Chieftec GPS-500AB-A 500W

Tu też nie wiem co jest godne uwagi. Wypisalem to co najczesciej pada.

Chłodzenie:

Scythe Ninja

Mugen2

Może jak pozwolą mi srodki finansowe to dorzuce cos z tego, czy odrazu zainwestowac ?

Jeszcze co do windowsa to sidemke 64bit.

Trochę czytania było. Prawda jest taka, że im więcej informacji się czyta o danych rzeczach to jest coraz większy mętlik w głowie bynajmniej dla osoby kupującej.

Dzięki wielkie dla wszystkich ktorzy wypowiedzą się w moim temacie i mi pomogą. Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Edytowane przez neverr

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

GA-MA770T-UD3P i na tym

AMD Phenom II X4 955 Black Edition

+

OCZ DDR3 2x 2GB 1333MHz CL9 Gold

+

Radeona HD 5850 (wypada ponoć 1200zł)

+

Corsair CMPSU-750TXEU - 750W

+

CoolerMaster Centurion 590 Black

i zestawik taki, że spokój masz na długi czas :)

Napisano
  • Autor

dzięki kolego. Widze ze bardzo podobna specyfikacja do Twojego kompa.

Co do ramu to raczej napewno nad większa iloscią będę się zastanawial niz tyle co mi zaproponowales. Ogolnie z moich pomyslow tylko karte i procka zostawiles. Moze by ktos dodał dlaczego to a nie to itp. Był bym wdzieczny ;)

chciał bym dodać, że raczej zrezygnuje narazie z karty Radeona HD 5850 i kupie coś tańszego ale wystarczającego na dzien dzisiejszy. Poczekam na odpowiedz GeForca na tego radeona.

Mogli byscie doradzic co z kart jest godne uwagi w rozsądnej cenie i aby wystarczyło na troche ;]

Edytowane przez neverr

Napisano

a w jakiej rozdzielczości zamierzasz grać ? chyba, że taka zabawa wgl odpada to najlepiej nie przepłacać za kartę i kupić np. 4850, które wystarczy w zupełności... :)

Napisano
  • Autor

nie odpada, napewno od czasu do czasu bede pogrywać w jakąś gierke. Szczegolnie na początku gdy złapie mnie 'zajawka' na nowego kompa. Później już się ogarnę ;p

w jakiej rozdzielczości... hmm, powiem szczeze ze nie mam pojęcie. Planuje kupic gdzies tak 22calowy monitor, a w jakiej rozdzielczości będę grał, to nie wiem, w jakiejs optymalnej i takiej co da dobry efekt ;p

Trochę uaktualnie moje wypociny w poszukiwaniu sprzętu i już dosyc sprecyzuje co zamierzam zakupic:

Procesor.

Intel Core 2 Quad Q9550

Na 90% jestem pewien ze bedzie to ww procek

Pamięć:

2x OCZ DDR3 4GB 1600MHZ (2x2048MB) CL8 GE

100%

Płyta główna:

Asus P5Q3 Intel P45 Socket 775

Tutaj jeszcze może się zmienić bo nie jestem pewien. Ale mylse ze taka płyta całkowicie będzie wystarczyc ?

Dysk:

Samsung 500GB SATA II 16MB Cache

Seagate 500 GB Barracuda 7200.12 16MB

Tak samo tutaj, jeszcze musze się zastanowic

Karta:

GeForce GTS 250

GeForce GTX 260

Warto dołożyć trochę grosza do GTX'a 260 ? Bo GTX 275 to już sporo więcej grosza. Czy wogole cos innego ? Kolega wyżej napisał ze R 4850, jednak jakos za GeForce'ami jestem. Ten GTX 260 wydaje mi sie wart ale potrzebuje poparcia albo zrugania mnie :P

Obudowa:

Cooler Master Elite 330 czarna

chyba ze cos innego wpadnie mi w oko, chodz akurat to mało ważny aspekt

Zasilacz:

Tagan U33 II, Serias 600W

85% zostanie taki

Chłodzenie:

Mugen2

Czekam na dalsze sugestie od kolegi Eddy'ego i bardzo mile było by usłyszeć jeszcze jakiś inny głos ;)

Edytowane przez neverr

Napisano

Hej co do obudowy to jest tak ze mam taką samą i ma ona dosyć duzo dziurek z tyłu i na jednym boku, niby dobrze ale, np: na samej płycie głównej jest kilka diodek które w połączeniu z otworkami, dają w nocy całkiem jasne wzorki na ściane...ot taka małe moje spostrzezenie