bartoslaw Napisano 27 Październik 2009 Share Napisano 27 Październik 2009 Dopiero co zacząłem przygodę z maxem. Wyjaśnicie mi do czego służą poszczególne tryby renderingu? Który jest najlepszy itd. Mam 3ds max 2010. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PICsell Napisano 27 Październik 2009 Share Napisano 27 Październik 2009 Co masz na myśli przez "tryby renderingu" Sprecyzuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartoslaw Napisano 27 Październik 2009 Autor Share Napisano 27 Październik 2009 niewiem jak to się dokładnie nazywa. Jest to np. mental ray Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
claude Napisano 27 Październik 2009 Share Napisano 27 Październik 2009 no nieźle bracie pokazałeś swoją niewiedzę, jest dużo wiedzy na ten temat poszukaj, nikomu sie nie chcę robić przedszkola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartoslaw Napisano 27 Październik 2009 Autor Share Napisano 27 Październik 2009 Po to założyłem ten temat, by się czegoś dowiedzieć. Każdy kiedyś zaczynał od prostych rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 27 Październik 2009 Share Napisano 27 Październik 2009 To nie są "tryby renderingu" ale silniki renderujące. Odsyłam do wikipedii gdzie znajdziesz rozwinięcie pojęcia rendering. W 3ds max masz standardowo wbudowane dwa silniki: scanline i mental ray. Scanline to już wiekowy silnik, obsługuje np: odbicia (np: lustro), refrakcje (np załamania obrazu w szkle). Mental ray to nowszy silnik renderujący: obsługuje Global Illumination, area shadows, glossy reflections etc. Większość z tych pojęć znajdziesz w helpie, resztę w sieci. Aby coś wyrenderować musisz wiedzieć co chcesz uzyskać. I tak np: chcąc uzyskać metalowy obiekt, musisz zaangażować nie tylko silnik renderujący ale także, odpowiednie dla tego silnika, światła, materiały (shaders/materials), sutawić odpowiednie cienie, ustawienia samego silnika itp. To jest temat na 34 godzinny referat po którym wyjdziesz bardziej skołowany niż jesteś teraz. Na spokojnie zgłębiaj helpa programu, dołączone tutoriale i poszperaj w poszukiwaniu tutoriali w sieci. Po pewnym czasie zrozumiesz czym się różnią silniki od siebie, jak je ustawić i czego szukać dalej. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi