Napisano 23 Listopad 200915 l (roZdzielczości**!!) Witam. Pewnie mam dość trywialny problem. No ale cóż - każdy kiedyś zaczynał. Z góry dziękuję za pomoc! Chodzi mi mianowicie o rendering w 3ds. Może zaczynam od złej strony - ale chce widzieć co do tej pory stworzyłem. Cały rendering przebiega bez problemu jednak gdy ustawię opcje na HDTV przy panoramicznym obrazie niestety nie ma poprawy - mimo że renderuje dłużej. A ustawiłem zwykły plane, box i ruchome światło punktowe plus radiosity. Byłbym bardzo wdzięczny za pokierowanie mnie (bądź w programie, bądź na forum ;) ) jak rozwiązać mój problem. Dziękuję i pozdrawiam! Mikołaj.
Napisano 23 Listopad 200915 l Ale co chcesz poprawić? Rozdzielczość finalnego pliku zmieniłeś i tyle.
Napisano 24 Listopad 200915 l To kwestia myszki - użyj scroll'a żeby zoomować wygenerowany obraz i poczujesz różnice :-)
Napisano 24 Listopad 200915 l pewnie chodzi o antyaliasing :D nie wiem, my tu zakladamy kaste prorokow, ktorzy beda sie domyslac o co chodzi pytajacym :P
Napisano 24 Listopad 200915 l no już staram się wyjaśnić. po prostu chciałbym uzyskać jak najlepszą rozdzielczosc wyrenderowanego pliku .avi tak jak pisalem mam plane, box i swiatlo ruchome. Ustawiłem cienie i renderuje z widoku perspective. nic wiecej nie ustawialem. niewidze różnicy pomiedzy wyrenderowaniem z uzyciem ustawien dla output size: PAL a HDTV. no i zawsze obraz .avi jest w formacie 4:3 mimo ze ustawialem 16:9 ;/ nie wiem w czym problem a tym bardziej jak to rozwiazac.
Napisano 25 Listopad 200915 l F10 - pojawia ci się okno w którym wciskasz "render". Zobacz czy nie masz wciśniętej kłódki obok "render". Wstaw sobie tez jakąś kamerkę z której będziesz renderował.
Napisano 25 Listopad 200915 l a tak na marginesie to animacje lepiej sobie wyrenderować do klatek a puźniej składać konkretnym narzędziem + ewentualna postprodukcja