Napisano 23 Grudzień 200915 l Witam, potrzebuję wymodelować dokładnie taki obiekt (filtr wody) , jak najlepiej i najszybciej to zrobić, próbowałem z walca i przesuwanie wertexów ale nie fajnie. Macie jakieś pomysły, obiekt musi byc idealnie wymodelowany jak na zdjęciu, proszę o pomoc.
Napisano 23 Grudzień 200915 l dobry pomysł :):) ..ale jeśli Ci nie "poszło" z taki modelem proponuje przerobic kilka tutoriali, poczytac o modelowaniu...nie jest to zbyt skompliowany obiekt..
Napisano 23 Grudzień 200915 l Jak tak bedyiesz łatwo się poddawał to nigdy nie osiągnesz celu.Musisz prubowac dotąd aż ci wyjdzie ten obiekt wcale nie jest skomplikowany wystarczy poswiecic troche czasu i bedzie git
Napisano 23 Grudzień 200915 l Autor nikt nie podpowie jak zacząć modelowanie tego obiektu, jakim sposobem? Wcale sie nie poddaje tylko nie wyszło tak jak chciałem
Napisano 23 Grudzień 200915 l cylinder z mala iloscia podzialow, wymodelowac pod subdivide i tyle... tam gdzie trzeba dasz chamfery jak dobrze rozplanujesz siatke to po uzyciu Tubrosmooth/meshsmooth wyjdzie to co trzeba
Napisano 23 Grudzień 200915 l Autor będę próbował, dzięki , a tą kreskę so jest dookoła wklęsłą jak zrobic?
Napisano 23 Grudzień 200915 l albo texturą - jesli jest to namalowane (nie widac za bardzo) a jesli to "szpara" to usuń w tym miejscu polygony , zrób ładny chamfer i "pociagnij" poligony w stronę srodka modelu
Napisano 23 Grudzień 200915 l A nurbsy obczajasZ? Jak tak to zrob obrys podstawy, skopiuj na gore i lekko pochyl. I dwa loopy na srodek troszke przeskalowane (wieksze) wszystkie w rownych odstepach. Mozesz tez odpowiednio przeskalowac tez 4 takie loopy na zaglebienie. Jak nie to tak jak koledzy wyzej. ale zaczynaj nie z cylindra tylko z szeszcianu i dodawaj tam krawedzie gdzie musisz. wglebienie mozesz zrobic tak.. zagescic siatke i do krzywej pomocniczej dopasowac wertexy (mozesz pracowac na polowce i pozniej mirror) i zextrudowac pasek do srodka, albo latwiej na teksturze i pozniej displacement mapa wtloczenie. edit: tak na szybko to takie cos w low-poly (dziure mozesz wyciac na gorze w ten ksztalt co jest juz przygotowane werteksy, tylko wykasowac polygony) Nie wiem jaki ksztalt dokladnie, ale na tyle malo wielokatow, ze mozesz sobie poprzestawiac. i plik w *.obj do zaimportowania: http://hotfile.com/dl/21634811/9444f1f/filtr.obj.html Jak sie nie przyda to chociaz podpatrz jak zrobic, a jak sie przyda to masz prezent pod choinke :P Edytowane 23 Grudzień 200915 l przez ptaszek
Napisano 23 Grudzień 200915 l Autor mpta wielkie dzięki, napewno się przyda , dziękuję i wesołych świąt, rep leci :)
Napisano 24 Grudzień 200915 l Autor mam jeszcze takie pytanko, czy można zrobić cięcie przez siebie narysowanym splinem? i w jaki sposób
Napisano 24 Grudzień 200915 l Rysujesz splaina dodajesz modyifkator extrude i compound object i bolean nakladasz tego splaina w miejrce w którym chcesz wyciąć pick object i zaznaczasz splaina Edytowane 24 Grudzień 200915 l przez sebx