Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, potrzebuję wymodelować dokładnie taki obiekt (filtr wody) , jak najlepiej i najszybciej to zrobić, próbowałem z walca i przesuwanie wertexów ale nie fajnie. Macie jakieś pomysły, obiekt musi byc idealnie wymodelowany jak na zdjęciu, proszę o pomoc.

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

dobry pomysł :):)

..ale jeśli Ci nie "poszło" z taki modelem proponuje przerobic kilka tutoriali, poczytac o modelowaniu...nie jest to zbyt skompliowany obiekt..

Napisano

Jak tak bedyiesz łatwo się poddawał to nigdy nie osiągnesz celu.Musisz prubowac dotąd aż ci wyjdzie ten obiekt wcale nie jest skomplikowany wystarczy poswiecic troche czasu i bedzie git

Napisano
  • Autor

nikt nie podpowie jak zacząć modelowanie tego obiektu, jakim sposobem?

Wcale sie nie poddaje tylko nie wyszło tak jak chciałem

Napisano

cylinder z mala iloscia podzialow, wymodelowac pod subdivide i tyle... tam gdzie trzeba dasz chamfery jak dobrze rozplanujesz siatke to po uzyciu Tubrosmooth/meshsmooth wyjdzie to co trzeba

Napisano

albo texturą - jesli jest to namalowane (nie widac za bardzo)

a jesli to "szpara" to usuń w tym miejscu polygony , zrób ładny chamfer i "pociagnij" poligony w stronę srodka modelu

Napisano

A nurbsy obczajasZ?

Jak tak to zrob obrys podstawy, skopiuj na gore i lekko pochyl.

I dwa loopy na srodek troszke przeskalowane (wieksze)

wszystkie w rownych odstepach. Mozesz tez odpowiednio przeskalowac tez 4 takie loopy na zaglebienie.

Jak nie to tak jak koledzy wyzej. ale zaczynaj nie z cylindra tylko z szeszcianu i dodawaj tam krawedzie gdzie musisz. wglebienie mozesz zrobic tak.. zagescic siatke i do krzywej pomocniczej dopasowac wertexy (mozesz pracowac na polowce i pozniej mirror) i zextrudowac pasek do srodka, albo latwiej na teksturze i pozniej displacement mapa wtloczenie.

edit: tak na szybko to takie cos w low-poly (dziure mozesz wyciac na gorze w ten ksztalt co jest juz przygotowane werteksy, tylko wykasowac polygony)

Nie wiem jaki ksztalt dokladnie, ale na tyle malo wielokatow, ze mozesz sobie poprzestawiac.

filtr.jpg

i plik w *.obj do zaimportowania:

http://hotfile.com/dl/21634811/9444f1f/filtr.obj.html

Jak sie nie przyda to chociaz podpatrz jak zrobic, a jak sie przyda to masz prezent pod choinke :P

Edytowane przez ptaszek

Napisano
  • Autor

mpta wielkie dzięki, napewno się przyda , dziękuję i wesołych świąt, rep leci :)

Napisano
  • Autor

mam jeszcze takie pytanko, czy można zrobić cięcie przez siebie narysowanym splinem? i w jaki sposób

Napisano

Rysujesz splaina dodajesz modyifkator extrude i compound object i bolean nakladasz tego splaina w miejrce w którym chcesz wyciąć pick object i zaznaczasz splaina

Edytowane przez sebx

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności