Napisano 23 Grudzie艅 200915 l Przedstawiam wam sypialni臋. Wzorowa艂em si臋 z pewnego zdj臋cia. Ta praca to raczej test niz wizualizacja. G艂贸wnie skupi艂em si臋 na zapoznaniu si臋 z 3d maxem. Do renderingu wykorzysta艂em V-ray. Blender, 3d max, v-ray, PS. Blendera u偶y艂em do wymodelowania sceny.
Napisano 23 Grudzie艅 200915 l B s艂abo, okna wygladaja jak przeswietlone obrazy, praktycznie wszystkie materialy do wymiany, a najlepiej daj watek do wip
Napisano 24 Grudzie艅 200915 l plasti -> Wydaje mi si臋 偶e kolega Tomaszek16 dobrze zdaje sobie spraw臋 z tego 偶e jego wizualizacja na tle innych prezentuje si臋 s艂abiej. wi臋c mi艂o by by艂o gdyby艣 rozszerzy艂 swoj膮 wypowied藕 o konstruktywn膮 krytyk臋. 聽 Tomaszek16 -> -Widok za oknem zawsze ustawiaj prostopadle do kamery, nigdy r贸wnolegle do okien tak jak tutaj. -Linie zbiegu wyznacz膮 ci miejsce w kt贸rym powinien znale藕膰 si臋 horyzont. -Nie wiem jak o艣wietla艂e艣 to wn臋trze, ale 艣wiat艂o jest 艣wiat艂o rozchodzi si臋 podejrzanie zbyt r贸wnomiernie. Dzi臋ki czemu scena zatraca swoje kszta艂ty. W szczeg贸lno艣ci wida膰 to na tej czerwonej 艣cianie, teraz jest zbyt jednolita. -Dobrze by by艂o doda膰 jak膮艣 struktur臋 na 艣cian臋. chropowato艣膰 tynku lub co艣 podobnego. - Textura pod艂ogi rozmywa ci si臋. Problem mo偶esz rozwi膮za膰 na dwa sposoby. Albo zmniejszysz warto艣膰 blur najlepiej do 0,01. Lub zmienisz spos贸b filtrowania tej textury na "Summed Area". Obie opcje znajdziesz w parametrach bitmapy w material edytorze. - Dla lepszego "efektu" m贸g艂by艣 zwi臋kszy膰 reflect w materiale pod艂ogi. - Pufki. Skala mapowania jest zbyt du偶a. struktura sk贸ry jest drobniutka a u ciebie jakby ze s艂onia albinosa :) Wi臋kszy reflect te偶 poprawi艂by odbi贸r. - Poduszki i narzuty. Efekt tkaniny najpro艣ciej uzyska膰 stosuj膮c mapk臋 fallof. z jasnym kolorem na kraw臋dziach. teraz jest zbyt p艂asko. 聽 - Uwaga og贸lna jest taka 偶e stosujesz za ma艂o reflectu. Ka偶dy materia艂 ma to do siebie 偶e odbija 艣wiat艂o, niekt贸re po prostu bardziej go rozpraszaj膮 a inne skupiaj膮. ale zawsze co艣 si臋 troch臋 odbija. 聽 to tylko kilka podstawowych rad. jest rano ja skacowany i ju偶 mi si臋 nie chce pisa膰. 聽 Powodzenia 偶ycz臋.
Napisano 24 Grudzie艅 200915 l Autor Dzi臋ki za porady napewno mi si臋 przydadz膮. Nast臋pne wizki b臋d膮 lepsze. Jesli chodzi o o艣wietlenie to w scenie s膮 jedynie dwa vraylight-y. Chcia艂bym przyokazji si臋 spyta膰 czy jest mo偶liwo艣膰 renderowania cz臋艣ci sceny, a raczej cz臋艣ci kadru?