Skocz do zawartości

Studia za granicą - grafika 3d

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej!

Dużo osób twierdzi, że poziom uczelni w Polsce kształcących przyszłych grafików jest dość niski, więc dlatego mam do Was pytanie.

Jakie uczelnie za granica możecie polecić, chodzi o oczywiście studiowanie m.in grafiki 3d. Kierunek który mi odpowiada, to właśnie coś bardzo podobnego do Sztuki Nowych Mediów w Warszawie na PJWSTK. Jeśli chodzi o państwo w którym chciałbym zacząć tego typu studia to najlepiej by było jakby to były Włochy, chociaż nie wykluczam też studiów anglojęzycznych.

To co dotychczas znalazłem to Scuola Politecnica di Design http://www.scuoladesign.com/. Szkoda tylko, że za rok trzeba płacić około 10 tys euro. Mimo tej "malej" wady, szkoła ma trochę do zaoferowania, współpracuje z Microsoftem, Fiatem i jakimiś czołowymi firmami włoskimi.

Jestem też ciekaw Waszego zdania, czy jest sens studiować za granicą, czy według was jest jakaś różnica od studiowania tego w Polsce, a może już lepiej zamknąć się w swoich czterech ścianach i uczyć się na własną rękę?

Tak poza tym to witam na forum, mój pierwszy post :)

Pzdr

• Odpowiedzi 5
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Gość Krzychu
Napisano

Dzięki za linki :). Mam jeszcze jedno pytanko. Czy ktoś z Was wyjeżdżał za granicę na uczelnię, która kształci w 3d, animacji? Czy warto dołożyć starań aby ukończyć zagraniczną uczelnię, nauczyć się tam fachu i przy okazji zdobyć jakiś papierek? W ogóle jest sens wyjeżdżać, czy może lepiej uczyć się na własną rękę w domu, lub skończyć jakieś studia o podobnej tematyce w Polsce?

Pzdr

Napisano

ja skonczylem animacje 3D w Belgii, nie wiem czy szkola byla lepsza od polskich uczelni....

osobiscie uwazam ze to byly bardzo dobre studia, nauczyly mnie bardzo duzo na temat FILMU i ANIMACJI ale jesli juz chodzi o sama technike 3D to najwiecej nauczylem sie z prostych tutoriali....

Napisano

mnie osobiscie od wydawania pieniedzy na tego typu studia odsunął ten pan Costa tą wypowiedzią:

If even I, knowing not much of English by the time, was able to sit my lazy butt and learn almost everything that I knew before I got my first job in the industry, just by researching the internet, doing tutorials, reading everything on these forums, all in my SPARE TIME since I had a full time job, I still cannot understand why so many people think that the only way to learn something is by going to a school. Look, first you have to show interest to learn. If you do, then you will evolve A LOT by researching and practicing by yourself. It's not like a teacher will open your head and upload the information there. A teacher will give you directions, exercises and will try to prepare you for the environment of a studio but no one will just press a button and you automatically will become ready to work. I think people should spend more time trying and learning by themselves other than wondering around as they do most of the time. There are so many people asking for advice on these forums, starting the same threads over and over but you never see the work most of them create because they just don't want to create anything. They just want a magic formula that will make them good artists and get them into the industry, all in a blink. Nowadays there is SO MUCH free information all over the place. People could spend more time learning by themselves instead of spending a ton of money in some money-making machine that is pretty much what some of these schools turned into.

My 2 cents.

-Kris

Ale studia miec warto:) A i fajnych ludzi mozna za granica poznac.