Skocz do zawartości

Animacja zmarszczek mimicznych i rumieńców

Markus King

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Nie wiem za bardzo jak nazwać mój problem, ale wyjaśnię dokładnie o co mi chodzi. Otóż przy minach twarzy jakie zrobiłem w morphie ( 3ds max 9 )

chciałbym oczywiście dodać też zmarszczki lub rumieńce na polikach podczas śmiechu. Chodzi tu chyba o zmianę tekstury w odpowiednich kanałach ( bump - zmarszczki i diffuse - rumieńce ) przy wybranych minach. Czy to się animuje normalnie, bo z tego co wiem to animacja tekstury przebiega zupełnie inaczej niż animacja przemieszczenia, deformacji, rotacji? Bardzo proszę o pomoc w tym temacie! Pozdro!

• Odpowiedzi 2
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dzięki!Dzięki! Całkiem niezły jest ten modyfikator! Jeśli chodzi o rumieńce, to i tak będę musiał je animować bezpośrednio na modelu głównym w edytorze materiałów pomiędzy kluczami, bo nie idzie wraz z morphem! Twoja odpowiedź bardzo mi pomogła i naprowadziła na odpowiedni tor! Dzięki i pozdro!

mozna spróbować zautomatyzować rumieńce przez wireparameters, sprawdzic stan kanalu morfe jak przekracza pewna wartosc to w kanale materialu blend zwieksza mix_ammount

to samo do zmarszczek, tylko raczej bumpem, bo displacem trza duze zageszczenie siatki robic, choc tu mozna by tez pokombinowac...