Gość partyzant55 Napisano 18 Styczeń 2010 Share Napisano 18 Styczeń 2010 Czesc...dopiero zaczynam moja przygodę z 3ds maxem i mam problem z importem pliki zapisanym w formacie .dwg do 3ds maxa... wyskakuje mi coś takiego i w tym jest chyba problem... szukałem na stronie autodesku co to jest ale nie ma nic na te temat... http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/790d33b9ead9f03e.html a to efekt koncowy import http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/658782d05f965276.html chodzi o to ze ta bryła najwieksza jest przezroczysta a w cadzie nie jest... i takie kolor ciemnoczerowny w cadzie jesr czarny... moze poradzicie co zrobic :) z góry dziękuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quadysz Napisano 19 Styczeń 2010 Share Napisano 19 Styczeń 2010 Ciezko mi powiedziec na odleglosc, zawsze lepiej organoleptycznie ale: apropos komunikatu, mozliwe ze ta bryla ktora jest "przezroczysta" była wykonana za pomoca jakiegos dodatku do cada stad nie ma jej geometrii a jest tylko obrys. Apropos koloru - po imporcie obiekt otrzymal jakistam kolor i taki sie wyswietla, takie moje przypuszczenie, poniewaz nigdy nie oczekiwalem ze w maxie obiekt z cada zachowa kolory. Uzywam do tego maxa (do modelowania zreszta tez ;) ) greets ps. ta przezroczysta bryle bardzo latwo wymodelujesz w maxie, naprawde. Tak w skrocie - zrob boxa zamien go na poly i przesun wierzcholki jednej sciany tak aby z gory caly box tworzyl rownoleglobok pokrywajacy sie z jednym sementem twojej bryly, potem przejdz wedycje poligonow i daj extrude i dalej to samo co na poczatku. Moze chaotycznie troche ale to tylko wskazowki ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość partyzant55 Napisano 19 Styczeń 2010 Share Napisano 19 Styczeń 2010 juz rozpracowałem czemu widać tylko obrys bryły... w Autocadzie obiekt ten był robiony z siatki a przed wyeksportowaniem do maxa trzeba było zmienic na bryłe płaszczyznowa.. a kolory niestety zmieniałem... może podrzycisz mi teraz jakies fajne pomysły na animacje tego projektu, jakieś swiatła ciekawe itp... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek90 Napisano 7 Luty 2010 Share Napisano 7 Luty 2010 Nie chcę zakładać nowego wątku na ten temat, więc postanowiłem napisać w tym. Mam właśnie problem z importem plików .dwg do maxa. Otóż mogę importować tylko pliki .dwg z folderu gdzie zainstalowany jest AutoCAD. Gdy zapiszę .dwg na pulpicie to przy imporcie wyskakuje błąd. Muszę go zapisać w C:\Program Files\Autodesk\AutoCAD itd. Moze miał ktoś podobny problem? Używam wersji edu AutoCADa 2010 i "normalnej" 3ds Maxa 2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi