Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Czesc...dopiero zaczynam moja przygodę z 3ds maxem i mam problem z importem pliki zapisanym w formacie .dwg do 3ds maxa...

wyskakuje mi coś takiego i w tym jest chyba problem... szukałem na stronie autodesku co to jest ale nie ma nic na te temat...

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/790d33b9ead9f03e.html

a to efekt koncowy import

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/658782d05f965276.html

chodzi o to ze ta bryła najwieksza jest przezroczysta a w cadzie nie jest... i takie kolor ciemnoczerowny w cadzie jesr czarny... moze poradzicie co zrobic :) z góry dziękuje...

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 5,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ciezko mi powiedziec na odleglosc, zawsze lepiej organoleptycznie ale:

apropos komunikatu, mozliwe ze ta bryla ktora jest "przezroczysta" była wykonana za pomoca jakiegos dodatku do cada stad nie ma jej geometrii a jest tylko obrys. Apropos koloru - po imporcie obiekt otrzymal jakistam kolor i taki sie wyswietla, takie moje przypuszczenie, poniewaz nigdy nie oczekiwalem ze w maxie obiekt z cada zachowa kolory. Uzywam do tego maxa (do modelowania zreszta tez ;) )

greets

ps. ta przezroczysta bryle bardzo latwo wymodelujesz w maxie, naprawde.

Tak w skrocie - zrob boxa zamien go na poly i przesun wierzcholki jednej sciany tak aby z gory caly box tworzyl rownoleglobok pokrywajacy sie z jednym sementem twojej bryly, potem przejdz wedycje poligonow i daj extrude i dalej to samo co na poczatku. Moze chaotycznie troche ale to tylko wskazowki ;)

Napisano

juz rozpracowałem czemu widać tylko obrys bryły... w Autocadzie obiekt ten był robiony z siatki a przed wyeksportowaniem do maxa trzeba było zmienic na bryłe płaszczyznowa.. a kolory niestety zmieniałem... może podrzycisz mi teraz jakies fajne pomysły na animacje tego projektu, jakieś swiatła ciekawe itp...

Napisano

Nie chcę zakładać nowego wątku na ten temat, więc postanowiłem napisać w tym.

Mam właśnie problem z importem plików .dwg do maxa. Otóż mogę importować tylko pliki .dwg z folderu gdzie zainstalowany jest AutoCAD. Gdy zapiszę .dwg na pulpicie to przy imporcie wyskakuje błąd. Muszę go zapisać w C:\Program Files\Autodesk\AutoCAD itd.

Moze miał ktoś podobny problem? Używam wersji edu AutoCADa 2010 i "normalnej" 3ds Maxa 2010