Gość Don Wasyl Napisano 24 Styczeń 2010 Napisano 24 Styczeń 2010 Witajcie Mam pewien problem. Modeluje tramwaj i chciałbym mieć możliwość animacji pantografu. Może powiem jak próbowałem to rozwiązać: Ustalałem hierarchię, i na końcu łączyłem dummy z dolną częścią pantografu. Potem dodawałem któreś z IK Solves i jako tako wychodziło. Ale pojawiały się dwa problemy: Dummy się lekko obracał, a nie przemieszczał względem osi Z. Dziwne było to, że pantograf opadał, gdy gizmo podnosiłem do góry. Górna część urządzenia (która styka się z linami napięcia) również lekko się obracała. W rzeczywistości pozostaje nieruchoma (przy tym modelu co modeluje). Widać, że coś robiłem nie tak. ------------- Ale efekt który chce uzyskać wygląda następująco: Na chłopski rozum zrobilbym tak, że pod to górne dummy podpiąłbym lewą i prawą część urządzenia (Select and link), no jak wiadomo tak uczynić nie można. Tak więc stąd moje pytanie. Jak mogę przygotować pantograf do animacji, by przy pociągnięciu dummy w dół urządzenie jest opuszczane? Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc!
Rekomendowane odpowiedzi