Napisano 28 Styczeń 201015 l Witam serdecznie, problemy moje są następujące: 1. Materiał parkietu, który jest widoczny w material editor i po nałożeniu wyświetla teksturę na podłodze, przy renerze nie istnieje, renderuje samą szarość... 2. Podczas wczytywania innego materiału w miejsce poprzedniego i nakładaniu go na obiekt, który już miał wcześniej wyznaczony materiał pozostaje ten który był wcześniej, bez zmian. Dlaczego? Jak aktualizować ładowanie tekstur w viewporcie? Pozdrawiam.
Napisano 28 Styczeń 201015 l 1. Materiał parkietu, który jest widoczny w material editor i po nałożeniu wyświetla teksturę na podłodze, przy renerze nie istnieje, renderuje samą szarość... Musisz jeszcze dodac teksture (powinna byc w paczce, jesli jej nie ma, poszukaj jakiejs na http://www.cgtextures.com/) - w opcjach materialu, zakladka Maps i tam dodajesz odpowiednie tekstury (np. obrazek nazywa sie wood.jpg - wrzucasz go w Diffuse, wood_bump.jpg - wrzucasz w Bump). Podczas wczytywania innego materiału w miejsce poprzedniego i nakładaniu go na obiekt, który już miał wcześniej wyznaczony materiał pozostaje ten który był wcześniej, bez zmian. Dlaczego? Jak aktualizować ładowanie tekstur w viewporcie? Jesli korzystasz z 3DS Maxa, sprobuj tak: M (opcje materialow) i tam kliknij taka niebiesko-biala kostke (w nowszych wersjach moze byc inaczej, w kazdym razie opcja nazywa sie Show Map in Viewport).
Napisano 28 Styczeń 201015 l Autor Przepraszam, nie dałem wszystkich informacji. Działam na 3ds max 9. Odnośnie 1. problemu już do konieczności załadowania tekstury doszedłem - tekstura jest widoczna w viewporcie ale nie widać jej na wyrenderowanym obrazku. Odnośnie 2. problemu, opcja show map in viewport mam ciągle włączoną. Pozdrawiam.
Napisano 29 Styczeń 201015 l Autor Inaczej: materiał chyba jest widoczny, ale jest szary, zrobiłem render z bliska samej podłogi (to ona mnie interesuje) i wyszło tak: natomiast wykorzystany materiał składa się z trzech map wyglądających tak: Na scenie ustawione jest światło vraysun, więc wątpię aby z brązowej podłogi po renderze powstała taka szarość. Może to ustawienia materiału? Ogólne ustawienia rendera raczej odrzucam, bo inne materiały w scenie zostały załadowane i są widoczne w renderze... Dodam jeszcze, że w viewporcie wszystko wygląda ok, tzn jest widoczna brązowa tekstura podłogi. help
Napisano 29 Styczeń 201015 l Co do problemu drugiego - probowales uzyc opcji Assign Material to Selection (niebieska kulka, czarna strzalka i bialy szescian) po zaznaczeniu odpowiedniego obiektu? Znajdziesz ja w w opcjach materialow (klawisz M). EDIT: W takim razie nie wiem. Moze to wina pobranego materialu? Sprawdz jak bedzie z innym.
Napisano 29 Styczeń 201015 l Autor Co do problemu drugiego - probowales uzyc opcji Assign Material to Selection (niebieska kulka, czarna strzalka i bialy szescian) po zaznaczeniu odpowiedniego obiektu? Znajdziesz ja w w opcjach materialow (klawisz M). Korzystałem z i tej opcji i z przeciągania materiału bezpośrednio na model i nic... po prostu ładuje jedną teksturę i potem nie mogę już jej zmienić.