Napisano 3 Marzec 201015 l Witam wszystkich, Szukałem na forum pod hasłem IES, ale niestety nie znalazłem, żadnego wątku typowo w tym temacie. Jeśli powieliłem czyjeś pytanie to bardzo przepraszam. Wracając do pytania - czy ktoś z bardziej wtajemniczonych potrafi mi wytłumaczyć jak uzyskać efekt naturalnych łuków na ścianach które są oświetlone IES'ami ? Chodzi mi o coś takiego jak na tym renderze: Pozdrawiam serdecznie, Jarek !
Napisano 3 Marzec 201015 l Znaczy że nie dokładnie szukałeś, bo jest np. link do tego tutka: http://www.cgarena.com/freestuff/tutorials/max/ieslights/index.html
Napisano 3 Marzec 201015 l Autor Dzieki Wam ;) sorry za moją nieuwagę - pozdrawiam ! Pościągałem trochę *.ies'ów ze stron producentów, ale nie wszystkie działają, niektóre po wyrenderowaniu nie dają w ogóle światła, ale w MAXie widzę, że po wczytaniu pliku IES coś się zmienia w moim źródle światła (staje się większe itd, lub mniejsze) więc tak jakby wczytał, ale nie renderuje tego... hmm... Macie jakieś sprawdzone *.ies'y czy też metodą prób i błędów to robicie ? mam jeszcze ten IES VIEW program do odczytywania profili - można tam storzyć własny ? pozdrawiam Edytowane 3 Marzec 201015 l przez Turisma