Skocz do zawartości

Eksportowanie modeli z gmaxa...

Featured Replies

Napisano

Witam...Dostałem od kolegi modele zrobione w gmaxie. Chciałbym je wyeksportować do formatów czytalnych przez 3ds lub Zmodeler. Według tej instrukcji http://www.katsbits.com/htm/tutorials/gmax_exporting-models-obj.htm działa eksport do fotmatu .obj. Tylko ten sposób chyba nie działa na wszystkie modele. Wyskakuje teki błąd "Runtime Error. Cannot get mesh from this object"...Poprzednie modele zaznaczałem tak jak w windowsie przeciągając obwódkę nad modelem...Zaznaczały się poszczególne elementy i działało wszystko. Na niektórych tak nie jest i kiedy daje run script wyskakuje takowy błąd...Czy istnieje inny sposób na zaznaczenie wszystkich elementów?

Tu jest tekst na ten temat, ale nic mi to nie mówi w sensie jak zrobić to w programie "Make sure also, that all the objects to be exported are "Editable mesh" objects, so "Boolean's", "splines" and other types of object must be converted into a 'mesh' before exporting. You may also need to "collapse the stack" so any modifiers are applied to the mesh and check mesh groups - groups of objects may need to be ungrouped and broken back down to their original state. If these operations are not done the script will likely error out when run."

Z tego wynika chyba, że model przed eksportem należy przekonwertować na mesha.

I teraz pytanie do ekspertów tego programu. W jaki sposób przerobić wszystkie punkty, spline i chyba też bony na mesh? Tak aby podczas tego eksportu nie wyskakiwał ten błąd? Może istnieje prostszy sposób, o którym nie wiem, na konwertowanie modeli...Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje za wszelkie porady..

pozdrawiam

• Wyświetleń 508
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.