Skocz do zawartości

Eksportowanie modeli z gmaxa...

Featured Replies

Napisano

Witam...Dostałem od kolegi modele zrobione w gmaxie. Chciałbym je wyeksportować do formatów czytalnych przez 3ds lub Zmodeler. Według tej instrukcji http://www.katsbits.com/htm/tutorials/gmax_exporting-models-obj.htm działa eksport do fotmatu .obj. Tylko ten sposób chyba nie działa na wszystkie modele. Wyskakuje teki błąd "Runtime Error. Cannot get mesh from this object"...Poprzednie modele zaznaczałem tak jak w windowsie przeciągając obwódkę nad modelem...Zaznaczały się poszczególne elementy i działało wszystko. Na niektórych tak nie jest i kiedy daje run script wyskakuje takowy błąd...Czy istnieje inny sposób na zaznaczenie wszystkich elementów?

Tu jest tekst na ten temat, ale nic mi to nie mówi w sensie jak zrobić to w programie "Make sure also, that all the objects to be exported are "Editable mesh" objects, so "Boolean's", "splines" and other types of object must be converted into a 'mesh' before exporting. You may also need to "collapse the stack" so any modifiers are applied to the mesh and check mesh groups - groups of objects may need to be ungrouped and broken back down to their original state. If these operations are not done the script will likely error out when run."

Z tego wynika chyba, że model przed eksportem należy przekonwertować na mesha.

I teraz pytanie do ekspertów tego programu. W jaki sposób przerobić wszystkie punkty, spline i chyba też bony na mesh? Tak aby podczas tego eksportu nie wyskakiwał ten błąd? Może istnieje prostszy sposób, o którym nie wiem, na konwertowanie modeli...Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje za wszelkie porady..

pozdrawiam

• Wyświetleń 526
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.