Batou Napisano 2 Maj 2004 Napisano 2 Maj 2004 Mam taki mały problem. Ostatnio wymieniłem sobie radeona9800pro na Geforce 5900 xt leadteka... nie pytajcie czemu ;). Jakiś tydzień temu natknąłem się na ten artykuł: http://www.pclab.pl/art9430.html i postanowiłem że zaryzykuję. Podmieniłem dokładnie według opisu bios (bios GeForce 5950)i wszystko na pierwszy rzut oka wygląda ok. Taktowanie pamięci na poziomie 946Mhz (było 700). Problem jest jednak z taktowaniem układu graficznego. Jak wiadomo Fx`y pracują w dwóch trybach 2d i 3d. Przy pracy w windzie jest 2d a przy graniu w gry3d i w zabawie w programach 3d jest 3d. Przy trybie 2d czyli 300Mhz wszystko działa super (46 stopni C). Kiedy jednak karta przełącza się na tryb 3d czyli 475 zaczynają się schody. Temperatura rośnie minimalnie, nie przekracza 50stopni, ale mimo to po paru chwilach zegar z powrotem przestawiany jest na 300Mhz. Nawet jeśli dla trybu 3d zmniejszę taktowanie na 410 Mhz (a przypominam że standardowo moja karta dla trybu 3d ma 390) to i tak po chwili wraca do 300. I teraz czy jest na to jakiś sposób. Ludzie w internecie piszą, że spokojnie podkręcają ten konkretny egzemplarz do 450/950 a ja nie mogę. Może to wina jakiegoś zabezpieczenia. Można je jakoś usunąć programowo? Używam RivaTuner 2.0 Używam sterowników ForceWare 56.72.
m.arc.in Napisano 14 Maj 2004 Napisano 14 Maj 2004 jak dokonales tej przerobki. mam taka sama karte i czytalem ten sam artykul. moj nie instaluje sie wogole, po resecie kompa pracuje tylko w trybie 640x480 i 16 kolorach... niby instalator ja wykrywa i niby instaluje, ale po esecie to samo i znow instaluje stery, chce sie zrestartowac... itd
dirty Napisano 14 Maj 2004 Napisano 14 Maj 2004 marcin->wszystko zalezy niestety od samych kart... taki modding bez zadnych problemow przejda karty z pamiatkami o malych timingach (najlepiej 2.2ns, moze ciut wiecej, jesli macie timingi 3.0-3.2 ns to raczej sie nie pobawicie w modowanie...) przede wszystkim sprawdzcie pierwsze na ile wam sie te karty podkreca przed modowaniem. jesli wyciagniecie bez artefaktow mniej wiecej okolo 430/900mhz to nie ma bata-musi sie dac zmodowac... wiem, ze np. winfast/leadtek sprzedaje w polszy 5900xt z roznymi timingami:od 2.2 przez 2.8 az do 3.2 :/ wiec mogles trafic na ta ostatnia... edit: batou->po co zmieniales 9800pro na 5900xt?? w sumie ten radek jest lepszy... xsi ci sie wywalal? co do podkrecania... nie mam 5900xt ani najnowszych sterow ale np. u mnie na ti4200 i dentkach 43.45 w sterach jest zakladka \'clock frequencies\' i opcja \'allow clock frequency adjumstements\'. standardowo nie jest ona dostepna, mozesz ja wlaczyc grzebiac w rejestrze ale najlepiej sciagnij sobie program NvHardPage. jest super, mozna wlaczyc wiele ukrytych opcji. mozesz sprobowac wlaczyc to o czym mowie wyzej. moze beda jakies dodatkowe funkcje dla nowych forcewarow i 5900xt...
dirty Napisano 14 Maj 2004 Napisano 14 Maj 2004 tu masz linka: http://www.guru3d.com/nvhardpage/ zakladka tweaks->activate perf and quality tab w zakladkach opengl/d3d tweaks mozna duzo przydatnych/nieprzydatnych opcji wlaczyc/wylaczyc... pzdr
Rekomendowane odpowiedzi