Skocz do zawartości

nakladanie materialow (pomoc dla poczatkujacego)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mam taki problem: stworzylam dwa proste obiekty i chce nadac na nie material. Nawet jezeli obiekty zgrupuje material nadaje sie odrebnie i to w dodatku na drugim obiekcie obrocony o 90° . W momencie kiedy zaznacze jeden obiekt i chce na nim np: rotate material, material obraca sie tez na obiekcie niezaznaczonym. co mam zrobic aby na dwoch obiektach material byl rozlozony tak jak na jednym? dziekuje

• Odpowiedzi 8
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

każdy z obiektów ma ten sam jeden materiał, ale za to każdy z nich ma własny i unikalny zbiór koordynat UV.

UV odpowiada za kierunek oraz rozmiar wyświetlanych/renderowanych textur. Zatem jeżeli chcesz mieć na dwóch obiektach ten sam kierunek i skalę obrazka musisz to ujednolicić.

Najszybszym sposobem przy takich cegiełkach będzie nadanie JEDNEGO modyfikatorauvMap DWÓM obiektom naraz. Wtedy po ustawieniu mapowania na BOX. Każdy z obiektów będzie miał te same współrzędne. Można też po nadaniu takiego modyfikatora jednemu z obiektów skopiować bo na drugi poprzez opcje KOPIUJ WKLEJ.

Unwrap do takich zadań jest kompletnie chybionym pomysłem. To jak walenie z armaty do komara.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności